Duurzaam van en naar het werk; Oxfam Wereldwinkels / Fair Trade kan dat.

12.09.2019

Door de toenemende verkeerschaos en uitstoot kiezen particulieren en bedrijven steeds meer voor de duurzame verplaatsing. Fietsen, carpoolen, treinen, telewerken ... Er zijn tal van voordelen aan verbonden en dan hebben we het niet alleen over integraal terugbetaalde treinabonnement.
 

Minder dan 15% met de wagen

Het Nationaal Secretariaat van Oxfam Wereldwinkels / Fair Trade ligt strategisch aan de rand van Gent, op een boogscheut van station Dampoort en tal van busverbindingen. 

Minder dan 15 % van het huidige personeelsbestand komt met de wagen. Meer dan de helft van de werknemers fietst of neemt elke dag een gezonde pendelcocktail van trein-tram-fiets-bus-step-… tot zich. En wie even helemaal geen verplaatsing kan of wil maken of wanneer er een staking roet in het eten gooit, die kan ook telewerken.

Oxfam fietst

Yel, fotograaf, en woonachtig aan de zee, kiest voor een duo van trein en step. Dan sjeest ze van Dampoort naar het Nationaal Secretariaat en terug; bij Yel mag het namelijk vooruit gaan. Collega Jonathan treint uit Antwerpen en bestudeert dagelijks geamuseerd zijn breiende, slapende, lezende medependelaars.
 

Fiets leasen

Koning auto laten staan, dat motiveert Oxfam door onder andere de mogelijkheid te bieden tot het leasen van een fiets via trans-fair. Voor een zeer billijk bedrag kan je er een fiets naar keuze leasen, inclusief onderhoud-op-het-werk door Ateljee. Regelmatig komt de fietshersteller langs en kan iedereen zijn tweewieler laten op punt stellen. Collega Elien (uit Mechelen) leaset een plooifietsje en was ook al eens pendelaarster van de week. Ze stond breed lachend te pronken in Metro. Fun fact: ze kwam ook al eens uit in Boom, in plaats van Gent. De trein is altijd een beetje reizen … (zeker als je wegdroomt met muziek in de oren.) 
 

Openbaar vervoer voor langere afstanden

De in-huis visie op mobiliteit rust op drie pijlers: duurzaamheid, veiligheid en efficiëntie. Het openbaar vervoer geniet uiteraard de voorkeur. Oxfam voorziet tickets allerlei of betaalt de kosten terug. Zo liggen er ook enkele Railpasses aan de receptie van het Nationaal Secretariaat. Maar hier komt de pijler ‘efficiëntie’ ook aan te pas: het meest aangewezen transportmiddel is qua reistijd, kostenplaatje en handigheid (zoals wanneer veel materiaal mee moet) niet altijd het openbaar vervoer. In het kader van dienstverplaatsingen zijn er dan twee hybride Toyota’s ter beschikking. Ook een Cambio-wagen

Soms wordt er gevlogen, dienst Aankoop en Beleid gaan wel eens vreemd. Ze stappen op het vliegtuig voor verplaatsingen boven de 1000km, of als de reisduur per trein, auto, … langer dan 8u is.


Fietsen populairst

Voor werknemers die dichter bij huis blijven, biedt het huidige fietsaanbod aanlokkelijke alternatieven voor de auto: leasefietsen, een plooifiets voor gemeenschappelijk gebruik, mogelijkheid voor een Bluebike-abonnement. En de fiets, die blijkt populair! 

Elisabeth koerst tot drie keer per week de volle 42km (h/t) met haar jaloersmakende, blitse tweewieler langs Vlaamse waterwegen en velden en geniet van het schoons. Het is haar dosis ‘zen’ en National Geographic voor én na de drukke werkdag. “Tegelijk heb ik het gevoel dat ik mijn steentje bijdraag aan onze planeet en dat is een grote surplus. Fietsen helpt mij gezond te blijven, zo houd ik de aangeboren hoge cholesterol onder controle. Ik voel me een echte gelukzak dat ik mag fietsen.”

Ook collega Stefaan bolt wat af tussen Antwerpen en Gent op zijn Speed pedelec. “Stress vliegt er met elke kilometer af!”

Tom maakt dan weer dagelijks de Gentse binnenstad onveilig op de fiets, hoewel hij van mening is dat het omgekeerd is. Buienradar is zijn trouwe handlanger, die houdt hem droog.

Ook Wim woont in de buurt, en gaat Ingeborg-gewijs door de wind, door de regen, dwars door elke weersomstandigheid heen.

Collega Yves’ aanwezigheid dan, zal weldra niet enkel meer verraden worden door het spoor van kruimels van de keuken tot aan zijn bureau, maar ook door de ouder-kind tandem voor de deur.

Je leest het, Oxfam & de duurzame verplaatsing: een winnend duo!


Win een Oxfam-Wereldwinkels cadeaubon!

Speciaal voor de Week van de Mobiliteit geven we 7 cadeaubonnen van 25 euro weg. Deel je #goedopweg-tip op sociale media en maak kans op deze of een andere leuke prijs!

Meer info over de wedstrijd