Proeven van elektrisch rijden én autodelen? Het kan, met Testrijders

09.12.2019

Testrijders: ambassadeurs voor elektrisch autodelen

testrijders-ugo

20 Testrijders - particulieren, ondernemers, lokale overheden en organisaties uit Vlaams-Brabant  - leasen 1 jaar lang een elektrische auto. Die wagen delen ze zo veel mogelijk met buren, vrienden, collega’s en onbekenden. In ruil krijgen ze een voordelig leasetarief. De ambitie: op het einde van het jaar zijn de 20 auto’s meer dan 1500 keer gedeeld. Het eerste jaar loopt het project in Vlaams-Brabant. Nadien volgen de andere provincies.

Aan de vooravond van de start spraken we met een van de geselecteerde Testrijders, Ugo Magnus uit Huldenberg. Ugo is gepensioneerd. Hij is getrouwd en gebruikt de auto vooral voor familiebezoekjes die met het openbaar vervoer niet haalbaar zijn. Als ze op woensdagnamiddag op de kleinkinderen gaan passen, bijvoorbeeld. Ervaring met de trein en de bus heeft Ugo zat: hij pendelde jarenlang naar Brussel met de bus en op uitstap gaat het gezin meestal met de trein. Voor korte afstanden kiest het gezin altijd voor de fiets.

Van deux chevaux naar Leaf

testrijders-motorkap

Het gezin van Ugo heeft al heel wat watertjes doorzwommen als het aankomt op auto’s. Zijn eerste auto was een deux chevaux’tje op benzine. Daarna kwamen een dieselwagen, het besef dat duurzamer leven nodig is en een auto op LPG. Sinds vier jaar rijden Ugo en zijn echtgenote met een CNG-wagen. Hoewel ze zeer tevreden zijn over deze auto, dachten ze na over de overstap naar een elektrische auto. Zero emissie, dat zagen ze wel zitten. De aankoopprijs - en het feit dat ze hun CNG-wagen nog niet zo lang hebben - hield hen nog tegen. Tot het aanbod van Testrijders op tafel kwam: een elektrische auto leasen voor een haalbaar maandelijks bedrag én een deel van de kosten terugverdienen door de auto te delen via een online deelplatform. Bovendien zorgt het team van Testrijders ervoor dat er in de buurt van elke Testrijder een laadpaal wordt geplaatst. Die laadpaal mag trouwens ook voor andere elektrische wagens gebruikt worden.

 

De nieuwsgierigheid van Ugo en zijn echtgenote was gewekt: ze meldden zich aan voor de Testrijdersdag in Leuven en probeerden voor het eerst een elektrische auto uit. Het was een eyeopener: in vergelijking met hun CNG-wagen is de Nissan Leaf een muisstille maar krachtige auto. En dus volgden ze samen de sessies van Testrijders en stapten ze met volle overtuiging in het project.

Geen schrik van 300 km

In tegenstelling tot andere mensen die op elektrisch rijden willen overstappen, moest Ugo zich niet meer over de drempel van de zogenaamde range anxiety zetten. Dat is de vrees om ergens te velde stil te vallen omdat de actieradius van een elektrische wagen de helft of minder is dan van een klassieke auto. Door met CNG te rijden heeft Ugo al de gewoonte om bewuster na te denken over zijn traject. Immers, de radius van een CNG-auto is ook beperkt en een tankstation voor CNG is niet overal te vinden. Dat was even aanpassen in het begin, maar nu spreekt het vanzelf, aldus Ugo. Hij verwacht dat het met z’n nieuwe elektrische wagen nog makkelijker wordt. Door de nieuwe generatie batterijen kan je al zo’n 370 km rijden. “En anders plan je onderweg ergens een tussenstop.”

Ugo stelt dat er heel wat legendes worden verteld over stilvallen met elektrische auto’s. Daarom vindt hij het project Testrijders ook een meerwaarde: om aan de twijfelende mensen in z’n omgeving te laten zien dat het wél kan. Door het voor te doen, maar ook door die mensen de kans te geven om zijn auto te gebruiken.

Afspreken voor de sleutel

testrijders-sleutels

De Testrijders engageren zich om hun auto zoveel mogelijk te delen met mensen in hun omgeving via het bestaande autodeelplatform Caramigo. Ugo hoopt dat dat goed gaat lukken. De ambitie om de auto zes keer per maand te delen lijkt hem scherp, omdat de meeste mensen in de buurt al één of meer auto’s hebben. Maar hij zet alles op alles om dat doel te halen: door flyers uit te delen in z’n buurt en aan de gemeente te vragen om ruchtbaarheid te geven aan het project. Ugo: “Ik ben vooral nieuwsgierig naar hoe het autodelen in de praktijk gaat verlopen. Afspreken voor de sleutel en de papieren: ik hoop dat dat allemaal vlot loopt.”

 

Hoe het ook loopt: Ugo is overtuigd. Zó overtuigd dat het gezin besliste om nu al de zuinige CNG-wagen te verkopen.

Zin om mee te doen?

Wil je zelf gebruik maken van de wagen van Udo of één van de andere Testrijders? Je vindt alle info op Testrijders.be

 

Naar Testrijders.be

 

Testrijders is een initiatief van Bond Beter Leefmilieu (BBL), Autodelen.net, Nissan, ALD Automotive in samenwerking met Blue corner en CarAmigo en krijgt de financiële steun van de provincie Vlaams-Brabant en Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid. De Testrijders worden het levende bewijs dat elektrisch autorijden en -delen een haalbare kaart is voor elke Vlaming.

testrijders-fotologo