Netwerk Duurzame Mobiliteit is SDG Voice 2021

29.01.2021

Als SDG Voice daagt Netwerk Duurzame Mobiliteit in 2021 iedereen uit om samen de publieke ruimte kwaliteitsvol opnieuw in te richten, gekoppeld aan één of meerdere Sustainable Development Goals. Vanuit de behoefte van de lokale buurt, dromen we van vrij toegankelijke ruimte voor ontmoeting, ontspanning of werk die vlot te voet, met de fiets, gedeelde wagen of het openbaar vervoer bereikbaar is. Alle voorstellen worden gebundeld en aan de lokale overheden bezorgd. Met de expertise en kennis van al onze leden en partners helpen we deze voorstellen omzetten in concrete acties. Zo maken we samen werk van (be)leefbare openbare ruimte op mensenmaat.

sdg.be voices 2021

VN secretaris-generaal Ban-Ki-Moon heeft wereldwijd een aantal ambassadeurs voor Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling aangeduid, waaronder Lionel Messi en Shakira, maar ook onze Koningin Mathilde. Al drie jaar op rij kiest ook het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling een aantal ambassadeurs of ‘SDG Voices’ die het grote publiek warm maken voor de SDGs. In 2020 gaat deze eer naar de volgende acht organisaties: 

  • Netwerk Duurzame Mobiliteit
  • We’re Smart World: wil mensen en bedrijven (We’re) samen brengen die gezond, ecologisch en duurzaam bezig zijn. Niet alleen voedingsbedrijven maar ook in andere sectoren. Het wil dat we van elkaar leren en elkaar versterken met als enige doel onze maatschappij te laten evolueren naar slimmere (Smart) oplossingen voor ons lichaam, de natuur en de wereld (World).
  • Technopolis: gelooft dat wetenschappelijke en technologische oplossingen onmisbaar zijn voor een duurzame toekomst. Onze nieuwe digitale zone informeert onze bezoekers over de duurzaamheid van oceanen. Met een immersieve beleving leren bezoekers bij over de huidige klimaat- en energiecrisis, de diensten die de zee als ecosysteem vervult, en de duurzame technologieën die ingezet kunnen worden op zee. Ook bereidt Technopolis uitdagende SDG workshops, SDG talks, online SDG Challenges en SDG blogs vol weetjes voor.
  • Synergrid en de Belgische elektriciteits- en gasnetbeheerders (Fluxys, Elia, Fluvius, Resa, Sibelga, Ores, AIEG, AIESH, REW) willen samen duurzame ontwikkeling in het Belgische energienetwerk promoten en de ontplooing van hernieuwbare energie bevorderen. Deze missie gaat iedereen aan: van bedrijven en overheden tot huishoudens. De initiatieven van synergrid wil de energiesector op een inclusieve en positieve manier brengen naar betaalbare, groenere energie met meer duurzame banen en welvaart.
  • Play4Peace: wil sport gebruiken om sociale en culturele barrières te doorbreken. Door gedachten en ervaringen te delen wil Play4Peace jongerenverenigingen, studenten en stakeholders uit de sportwereld bewust maken van de SDG’s. Ze doen dit met inclusieve sportactiviteiten, huiswerkbegeleiding, vormingsdagen, inspirational talks en het Play4Peace Forum.
  • Louvranges Broadcast: maakt en regiseert tv- en radiouitzendingen over de SDG’s. Ook vertaalt dit productiehuis de SDG’s in een smartphone app zodat het grote publiek en vooral jongeren makkelijk toegang krijgen tot allerlei SDG-initiatieven van Noord-Zuid projecten, burgerprojecten, en bedrijfs- en NGO-initiatieven. Deze projecten gaan over allerlei thema’s van technologische innovatie, landbouw, energie tot zero-waste, armoede en onderwijs.
  • #DiasporaVote! : zet zich in om jongeren uit minderheidsgroepen en de diasporabeweging een stem te geven. Dat doet ze met het project Do it with your MEP waar jongeren in dialoog gaan met Europarlementariërs om hun belangen en de SDG’s te verdedigen.
  • Act4Change: brengt al tien jaar jongeren (18-35j) samen om te bloeien als toekomstige veranderaars van een ecologisch, sociaal en economisch duurzame wereld. Act4Change helpt jongeren om duurzaamheidscompetenties te ontwikkelen die impact hebben. Zo kunnen jongeren om op hun eigen individuele schaal verandering te brengen met een concrete uitdaging in een buurt of bedrijf rond welzijn, gemeenschappen, consumptie en klimaatactie.

De SDGs Voices informeren de mensen niet alleen over de SDGs, maar zetten ook aan om zelf de mouwen uit de handen te steken met allerlei inspirerende initiatieven. Alle gekozen organisaties kunnen door hun werk uit het verleden een geloofwaardig palmares op vlak van duurzame ontwikkeling voorleggen en kennen de SDGs op hun broekzak. Ze zijn dan ook de ideale ambassadeurs om de SDGs te vertalen naar concrete acties en initiatieven.

Logo Netwerk Duurzame Mobiliteit en Sustainable Development Goals