Pokémon Go brengt de wereld in beweging

31.08.2016

Enkel wie deze zomer op een andere planeet doorbracht is aan de nieuwste hype ontsnapt. Overal zag je Pokéjagers, in het park, in de winkelstraat, op je werkplek, tot op het tarmac van de luchthaven. De schattige beestjes bestaan al meer dan 20 jaar, maar nu zijn ze helemaal niet meer uit je augmented straatbeeld te bannen.

 

Wie net terugkomt van zijn buitenaards verblijf: de bedoeling is dat de speler op zoek gaat naar wezentjes die ergens (location based) in de wijde wereld op je zitten te wachten. Je vindt ze niet zomaar: vaak zijn er voorwaarden aan gekoppeld, zoals 5 kilometer stappen. De Pokémon is enkel zichtbaar op het scherm van je smart phone, het is een nieuw laagje bij wat je werkelijk waarneemt (augmented reality).

 

De populairste gezondheidsapp

Dat we niet voldoende bewegen is al langer geweten. Technologische innovaties als de auto, de televisie, de telefoon, de computer en de smartphone worden vaak als boosdoener bestempeld. Dat het nu net een app is die verandering in ons sedentair bestaan zou kunnen brengen is natuurlijk gepast ironisch. Bij Pokémon Go is de bewegingscomponent een bewust onderdeel van het spel.

 

Een half uurtje beweging per dag? Met Pokémon Go is dat half uurtje voorbij vooraleer je het beseft. En bewegen is goed voor ons: minder kans op aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en je verliest sneller gewicht. Daglicht zorgt voor de aanmaak van serotonine en endorfine, waardoor je minder snel met depressies kampt en het is goed voor de weerstand door het aanmaken van vitamine D. Vergeet de zonnebrandolie (vooraf) en spierzalf (achteraf) niet.


Met meer dan 100 miljoen downloads (de kaap van 100 miljoen werd begin augustus overschreden) is Pokémon Go populairder dan alle andere gezondheidsapps samen.

 

Gamification

Het toepassen van spelprincipes in een niet-spelcontext om menselijk gedrag op een positieve, speelse manier te sturen is niet nieuw. Gamification of gedrag stimuleren dat niet tot een spel behoort door het op een spel te laten lijken wordt al een aantal jaar in verschillende contexten uitgetest, ook in mobiliteitsprojecten. Een bekend voorbeeld is de pianotrap uit Stockholm die mensen aanmoedigt de trap te nemen in plaats van de roltrap. Andere voorbeelden uit de mobiliteitssector zijn Van5naar4 en Mijn korte ritten.

 Als je gamification en augmented reality gaat combineren zijn er heel wat mogelijkheden om onze mobiliteit te updaten zoals het 3D weergeven van dienstregelingen of een fietshelm die je helpt navigeren en op mogelijke gevaren wijst. Het succes van Pokémon Go zal dit soort innovatieve projecten in een stroomversnelling doen belanden.


 

Van pokéboetes tot pokéongevallen 

Augmented reality voegt een extra laag toe aan de realiteit en in het verkeer is dat niet zonder gevaar. Op de openbare weg besteed je best voldoende aandacht aan andere weggebruikers, wat niet evident is wanneer je ogen aan je smart phone scherm gekluisterd zijn. Het is dus terecht dat de politie kan ingrijpen wanneer mensen zichzelf en anderen in gevaar brengen.

 
Al rijdend met de auto of op de fiets op jacht naar Pokémon is geen goed idee, ook al blijkt het vaak te gebeurenDon’t drive and hunt

 

Pokéjagers zorgen hier en daar voor overlast, ze verstoren de nachtrust van bewoners en laten zwerfvuil achter. Een algemeen verbod op pokémon lijkt er niet te komen, al weet je nooit wat er gebeurt na de mediahetze over de boerkini. 

 

Wat na Pokémon Go? 

De populariteit van Pikachu en co is al aan het tanen. Het is natuurlijk geen ongekend fenomeen dat hypes snel opbranden. De lange termijn gevolgen van deze nieuwe trend zijn moeilijker in te schatten.

 

Meer beweging en sociale contacten door het spelen van spelletjes zijn alvast mooi meegenomen. Dat de lokale handelaars er de vruchten van plukken moet ook kunnen. Verkeersonveiligheid en privacy (zowel onderweg als digitaal) zijn elementen die een schaduw kunnen werpen. Het staat wel buiten kijf dat dit spel een wereld van mogelijkheden, vooral door de toepassing van augmented reality, doet opengaan die ook op mobiliteitsvlak een invloed zullen hebben. Gaan we anders om met openbare ruimte? Is augmented reality een instrument om de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren? Kun je hiermee invloed uitoefenen op verkeersstromen (remember big data)? 

 

 

Bulbasaur - 05/09/2016