SOBO fietst per jaar anderhalf keer de wereld rond

17.05.2018
sobofiets

SOBO – Sociaal Ondernemen Brugge en Omgeving – organiseert tijdelijke en duurzame tewerkstellingstrajecten op maat voor personen met verminderde kansen in het reguliere arbeidscircuit. SOBO is dus geen gewoon bedrijf, maar een maatwerkbedrijf. Omdat de werknemers centraal staan, zoeken ze voor al hun mensen een job die zo goed mogelijk matcht met hun talent, capaciteiten en ambities. De diensten die SOBO aanbiedt gaan van catering en schoonmaak tot het inpakken van goederen.

Sinds kort zet SOBO elektrische fietsen en bijhorende aanhangwagens in om verplaatsingen naar klanten in de Brugse regio te doen. Ze engageren zich om de CO2-uitstoot met meer dan 10 ton per jaar te verminderen. Daarom vervangen ze hun verouderd wagenpark deels door een nieuwe vloot elektrische fietsen. Alle fietsende medewerkers zullen zo samen maar liefst 64.135 kilometer per jaar afleggen.

Het begon met 2 elektrische fietsen

In mei vorig jaar heeft SOBO 2 elektrische fietsen aangekocht voor de inpakafdeling die brieven voor klanten bedeelt. “Het bleek een kleine ingreep met grote gevolgen, omdat het ons ruimer en anders deed nadenken over ál ons vervoer. Op basis van een inventarisatie van onze klanten en opdrachten leerden we dat meer dan de helft van de passieve vervoerstijd kon worden omgezet naar actieve fietstijd. Daarom werd het project ook naar de andere afdelingen uitgebreid en versterkt. Elke verplaatsing naar klanten binnen een straal van 10 kilometer vanuit onze vestiging gebeurt voortaan met de fiets, tenzij vervoer met de bestelwagen écht niet anders kan,” vertelt directeur David Rotsaert.

“Toen ze het fietsproject voorstelden, was mijn eerste reactie dat dit niets voor mij was. Na 5 meter fietsen zou ik buiten adem zijn. Maar ze hebben me gestimuleerd om het tóch eens te proberen. Nu voel ik me een stuk beter en vraag ik zélf om met de fiets te mogen gaan.”
Marie-Jeanne, medewerker van SOBO

Voordelen voor werknemers

Fietsen is naast bevorderlijk voor een aangename mobiliteit en milieuwinst ook goed voor de gezondheid en het welzijn van de medewerker. Ze raken gewend aan meer bewegen, en dat het elektrische fietsen zijn, zorgt daarbij letterlijk en figuurlijk voor een duwtje in de rug. Bovendien nemen de fietsende medewerkers hun mobiliteit in eigen handen, wat hun betrokkenheid en verantwoordelijkheid verhoogt. En door files te vermijden, kunnen ze meer tijd bij de klanten doorbrengen.

sobo

Flinke investering

SOBO investeerde in de aankoop van 22 elektrische fietsen en 10 op maat gemaakte fietskarren. Ook 6 elektrische postfietsen werden aangekocht. Die zijn extra verstevigd voor de briefbedeling. SOBO verdeelt onder meer alle brieven van de Stad Brugge, zo’n 500.000 op jaarbasis. Voor veilig en comfortabel fietsen werden ook 28 sets helmen, regenkledij en fietstassen aangeschaft. In de garage werden extra stopcontacten en 18 aanleunbeugels geplaatst om de fietsen op te laden.

SOBO ontving voor deze investering welkome steun van de Vlaamse Overheid, de stad Brugge en de Nationale Loterij.

Ze zijn met deze mobiliteitsrevolutie absoluut #goedopweg!

“Wij waren vorig najaar nog niet lang klant geworden toen de cateringdienst van SOBO liet weten dat de soep en broodjes voortaan met de fiets zouden worden geleverd, We waren benieuwd hoe dat zou verlopen, maar er is geen enkel verschil. Ze zijn altijd mooi op tijd en de soep is nog even warm en lekker als vroeger!”
Kim, klant van SOBO