Alwin rijdt helemaal zen met Testrijders

09.12.2019

Alwin Loeckx is directeur van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei. In juni stapte de organisatie in het project Testrijders. Sindsdien toeren Alwin en zijn collega’s rond in een gloednieuwe Nissan LEAF 2.0, op 100% hernieuwbare energie. En jij misschien ook, want de auto van Alwin is voor iedereen beschikbaar.

E-rijden: een elektrisch gevoel

“Via het project Testrijders delen we onze wagen met iedereen die elektrisch rijden wil uitproberen. We gebruiken hiervoor het autodeelplatform CarAmigo. Daar kun je onze auto online huren voor een halve dag of langer. Er zijn geen instap- of abonnementskosten aan verbonden, dus je kan de auto volledig vrijblijvend testen. Ideaal voor iedereen die elektrisch rijden eens wil proberen of twijfelt om te beginnen met autodelen.”

Testrijder Alwin rijdt met de elektrische wagen

copyright Jasper Léonard

“Elektrisch autorijden is trouwens heel plezant. De auto staat op het werk in Gaasbeek, en zowat alle collega’s hebben hem al eens getest. Iedereen is er blij mee. De collega’s mogen hem in het weekend trouwens ook voor privédoeleinden gebruiken, zolang ze hem maar gewassen en gestofzuigd terugbrengen. Een collega ging er laatst mee op weekend en is helemaal verkocht. Hij wil er zelf ook eentje om te delen in zijn buurt.”

Autodelen in het Pajottenland

Testrijder Alwin en minister Bart Tommelein

copyright Jasper Léonard

“Buiten ons autodeelavontuur telt Gaasbeek nog maar weinig autodeelinitiatieven. Op CarAmigo vind je ook niet zo veel aanbieders in de buurt. Er is wel nog een andere Testrijder in Ternat: dat is niet zo ver van hier. En in Beersel zijn ze ook een autodeelsysteem aan het opstarten. Je merkt wel dat veel mensen ermee bezig zijn. Ook in Roosdaal is er al een keer een infoavond rond autodelen georganiseerd”

“In deze regio wonen heel wat mensen die werken in Brussel. Reken daarbij dat het openbaar vervoer hier niet zo’n vaste voet aan de grond heeft, en je snapt waarom iedereen hier een eigen wagen heeft. Maar al dat pendelverkeer biedt natuurlijk ook mogelijkheden. Vooral carpoolen heeft hier veel potentieel. Autodelen biedt dan weer de garantie dat iedereen toegang heeft tot basismobiliteit, zeker als elk dorp dit zou aanbieden.”

Meer autodelen, méér vrije ruimte

“Onze vzw zit in een klein dorp waar tot 2 à 3 jaar geleden het dorpsplein eigenlijk een parking was. Elke week wordt er de boerenmarkt van Gaasbeek georganiseerd. Welnu: vroeger stonden de kraampjes vanwege de parking allemaal naar buiten gericht, naar de straatkant. Tegenwoordig staan alle kraampjes naar binnen gericht en heeft de markt een veel toffere vibe. Je flaneert op je gemak van kraampje naar kraampje. Gezelligheid troef! Intussen werd het volledig heraangelegd: er zijn bomen en struiken, en ook enkele picknickbankjes. Echt een tof dorpsplein! Dat vind ik een prachtig voorbeeld. Haal de auto’s van zo’n dorpspleintje en je tovert uit een kleine inspanning meteen een gigantisch resultaat.”

Test elektisch autodelen en krijg een gratis ticket voor Living Tomorrow

Word je graag zelf een Testrijder zoals Alwin, of wil je graag eens een ritje maken met een Testrijder wagen? Surf naar www.testrijders.be voor meer info.