Dit was de Week van de Mobiliteit 2017: LaMA-straatkunst in Zaventem

19.08.2022
LaMA Zaventem

Elk jaar zet de Week van de Mobiliteit (16 – 22 september) Vlaanderen #goedopweg om mee(r) te autominderen. Tal van acties tijdens de Week doen ons stil staan bij ons verplaatsingsgedrag en laten proeven van de alternatieven. Want wie de overstap maakt ontdekt zelf de voordelen van het stappen, trappen, trein/tram/bus of autodelen. Wij zonden reporter Hanne op pad. Haar belangrijkste vraag: 'Ben jij al goed op weg?'

Dinsdag 19 september, basisschool De Vleugel in Zaventem

Een strook asfalt, veel kleuren verf, fluovestjes, opgewonden kinderstemmen en lachende gezichten. Dat zijn de ingrediënten van een geslaagde dinsdagochtend in Zaventem. Samen met kunstenares Karen creëerden de leerlingen van het vijfde leerjaar van meester Hans een prachtig straatschilderij.

Het doel van de actie: aandacht vragen voor een veilige en duurzame schoolomgeving. Met deze tekening, die de kinderen zelf vorm gaven, vragen ze de aandacht van iedereen die de straat passeert - en vooral aan de mensen die met de auto komen. De kinderen bedachten de tekening zelf, en dat verwondert niet want ze hebben een duidelijke mening over hoe ze naar school komen. Prachtig om te horen hoe hun weg naar school meer is dan een traject van A naar B. Of in de woorden van Santiago, 9 jaar: “Ik ga soms te voet, soms met de fiets en soms met de auto. Fietsen is het leukst want als ik hard rij dan is er nog tijd over om te stoppen bij een pleintje onderweg en dan ik daar nog even spelen. Of extra toertjes rijden.”

LaMA Zaventem

De straattekening is maar één van de vele oplossingen die de Zaventemnaren zelf bedachten naar aanleiding van het LaMA-project in hun gemeente. Al jaren is er vraag naar een meer duurzame schoolomgeving tussen de Hoogstraat, de Parklaan en de Spoorwegstraat. De oplossingen worden gedurende een maand of langer getest en - afgaande op de kleurrijke lachebekken aan de schoolpoort - wordt het een succes. Malak (9 jaar) kan niet wachten: “Wij gaan binnenkort verhuizen. Vanaf dan ga ik met de fiets naar school. Ik kijk er al naar uit want als ik samen met mijn broer fiets moet ik altijd heel veel lachen met zijn mopjes.”

Meer over de Week van de Mobiliteit en over de Laboratoria Mobiele Alternatieven (LaMA)