10 tips voor een autovrij leven
Leven zonder auto, allemaal goed en wel, maar hoe begin je eraan? Lees hier de 10 ultieme tips om autovrij door het leven te gaan, geselecteerd uit het boek "fifty ways to leave your car" van Luc Vanheerentals.
1. Ga in de buurt van je werk wonen
Leven zonder eigen auto is des te meer haalbaar voor zover je een woonplaats kiest die zich situeert in de omgeving van je werk, winkels, culturele en sportactiviteiten, scholen, kinderopvang, gezondheidszorg, openbaar groen, een knooppunt van openbaar vervoer… Op die manier beperk je immers een aantal belangrijke verplaatsingen tot een minimum. Het is ook zoveel leuker om in gezelschap van een of meerdere collega’s naar het werk te fietsen. Doe een rondvraag in je eigen bedrijf of ondernemingen in de onmiddellijke omgeving naar wie ’s morgens en ’s avonds hetzelfde traject al fietsend aflegt.
2. Geniet van het onderweg zijn
‘Tourists don’t know where they have been, travelers don’t know where they are going’. Reis trager en geniet meer van het onderweg zijn. In ons werkleven zijn we het zo gewoon om zo snel mogelijk te proberen alles af te werken dat we de neiging hebben hetzelfde te doen als we ons gewoon verplaatsen of tijdens het verlof op reis gaan. Velen willen zo snel en zoveel mogelijk bezienswaardigheden afhaspelen zodat er nauwelijks tijd overblijft om van de plek te genieten. Durf ook in het gewone leven meer stil te staan om je omgeving wat meer in de diepte op te nemen en te genieten van het onderweg zijn. Ook in het dagdagelijkse leven is rijden met bus, trein of tram (voor zover ze niet overvol met passagiers zijn) puur genieten. Ook op de fiets heb je tijd om te genieten van de omgeving en om rustig de dag te overdenken, zodat je hoofd leeg is wanneer je thuis komt.
3. Koop een vouwfiets
Je vergroot de actieradius van het openbaar vervoer enorm door als voor- en natransport een vouwfiets te gebruiken. Die kan je zowel op de trein, de bus, tram of metro probleemloos meenemen. Als je een vouwfiets koopt, let dan goed op het gewicht, want je moet hem vaak dragen. Ga ook na of het plooien eenvoudig en vlot verloopt. Ook bij een vouwfiets moet men voor kwaliteit kiezen. Bij goedkopere modellen is het risico immers groter dat er een speling ontstaat bij de scharnierpunten, wat het plooien op de duur sterk bemoeilijkt. Er zijn overigens ook elektrische vouwfietsen te koop voor de langere afstanden.
4. Kies aangename wegen
Volg niet blindelings de wegen waarlangs je met de wagen zou rijden. Kies voor wegen – ook als de afstand op die manier wat groter is – waar je minder last hebt van verkeerslichten, druk verkeer, dubbelparkeerders of bushaltes en het uitzicht een stuk aangenamer is. Niet altijd, maar heel vaak, brengen die alternatieve kronkelbaantjes – kleine steegjes, binnenwegjes of kalme residentiële wijken – je op je bestemming. Verken de buurt, durf verkeerd te rijden. Spreek met andere fietsers over de wegen die zij het liefst nemen en welke ze vermijden. Je kan ook je route uitstippelen op basis van het fietsknooppuntennetwerk dat eveneens garant staat voor rustige en aangename fietsweggetjes (www.fietsnet.be).
5. Laat je kinderen op avontuurlijke wijze naar school gaan
Neem je kinderen snel en vaak zelfstandig mee in het verkeer, want hoe vaker ze oefenen hoe zelfzekerder ze zich met de fiets zullen verplaatsen en hoe sneller en efficiënter ze het risico op gevaarsituaties inschatten. Laat ze de dagelijkse route zelf afleggen van zodra ze er klaar voor zijn. Spreek met buren af om in groep naar school te fietsen en deze om beurt te begeleiden. Leer je kind ook in andere situaties dat het normaal is de fiets te nemen of te wandelen. Kinderen die al fietsend of stappend naar school gaan hebben tijdens de lessen overigens een betere concentratie. Maak het hen van jongs af aan gewoon om met de fiets naar school te gaan door hen voor of achteraan met de tweewieler te vervoeren. Het is goed voor hun autonome ontwikkeling en vanzelfsprekend ook goed voor hun conditie. Als het gebruik van de fiets te gevaarlijk is – en te voet te ver is – geef hen een step of skateboard zodat ze de afstand toch op eigen kracht kunnen afleggen. Met dergelijke verplaatsingsmiddelen wordt het autonoom naar school gaan alleszins avontuurlijker..
6. Reistijd is geen verloren tijd
Als je reist met het openbaar vervoer is de reistijd geen verloren tijd maar een die je heel creatief en relax kan invullen. Je kan – met uitzondering van situaties in overbevolkte treinen – doorgaans lekker lezen, ontspannen het voorbijglijdende landschap observeren, aan je geliefde denken, een brief schrijven, naar andere mensen kijken, je smartphone raadplegen… Je komt heel uitgerust op je bestemming. Leuk ook om wat spelletjes bij de hand te hebben, zeker in gezelschap van kinderen: rijm-, kijk-, gezelschaps- en tekenspelletjes… Stripverhalen en kleurboeken doen het ook altijd goed bij kinderen. Probeer ook aan de babbel te geraken met anderen. Je raakt op die manier makkelijk aan nieuwe vrienden en kennissen.
7. Wees creatief in de keuze van je verplaatsingsmiddelen
Naast de auto zijn er nog vele andere mogelijkheden om je te verplaatsen en die beperken zich heus niet alleen tot de benenwagen, de klassieke fiets of openbaar vervoer. Er is immers nog de plooi- en of elektrische fiets, de blue bike, het liften, autodelen, taxi, waterbus, veerdiensten, private busmaatschappijen… Het is vooral een combinatie van dit alles dat eenieder in staat stelt om ook zonder eigen auto nagenoeg overal te geraken. De verbeelding aan de macht dus! Calculeer af en toe ook een hotelovernachting in je reisplanning. De totale kost zal gespreid over een zekere tijd steeds goedkoper uitvallen dan wanneer je een auto bezit.
8. Combineer openbaar vervoer met fiets
Je breidt je actieradius enorm uit als je het openbaar vervoer combineert met fiets. Een vouwfiets kan je overal meenemen. Een gewone fiets kan enkel op hiertoe voorziene plaatsen in de trein. De NMBS biedt sinds enkele jaren samen met andere partners aan tientallen stations deelfietsen van Blue-bike te huur aan. Het principe is kinderlijk eenvoudig: na betaling van het abonnementsgeld (orde-grootte 12 euro per jaar), ontvang je een kaart waarmee je aan de Blue-bike stalling naar keuze een sleutel kan verkrijgen. Vervolgens: fiets losmaken en wegwezen! Na de rit maak je de fiets weer vast en deponeer je de sleutel in een sleutelbox. De betaling geschiedt maandelijks, indien gewenst via domiciliëring. Naast het jaarlijkse abonnementsgeld betaal je een klein bedrag per ontlening. Dit varieert naargelang de lokale overheid subsidieert.
9. Doe beroep op autodelen
Autodelen heeft als groot voordeel dat het de kosten voor het gebruik van de auto serieus drukt en het gebruik van de publieke ruimte voor parkeerplaatsen beperkt. Zoals we in het deel over autodelen aangaven is het aanbod op dat vlak de jongste jaren enorm uitgebreid en divers geworden. Het aantal bedrijven bij wie je korte of lange tijd een deelauto kan huren is sterk toegenomen. Cambio is de organisatie die al op vele plaatsen in het land aanwezig is. Een andere overal toepasbare mogelijkheid is het samen met dichte of verre buren gebruiken van een deelauto, die reeds in het bezit is van een bereidwillige buur of gezamenlijk nieuw of tweedehands werd aangekocht. Cozycar geeft hiervoor alle informatie en begeleidt dergelijke samenwerkingsprojecten.
10. Tel je winst uit
Tel jaarlijks uit hoeveel geld je bespaart door je auto te vervangen door een fiets en bedenk wat je daar al allemaal mee kan doen. Hierbij moet je natuurlijk ook de km-vergoeding bijtellen die je werkgever uitkeert en de parkeer- en andere verkeerboetes in mindering brengen. Beloon jezelf door met het uitgespaarde budget jaarlijks een mooie reis te maken of iets leuks aan te schaffen zoals een elektrische fiets. Er zijn overigens sites die snel voor jou kunnen uitrekenen hoeveel je bespaart zonder auto. Het zijn bijzonder goede argumenten waarmee je anderen je autovrije keuze kan uitleggen en misschien kan overtuigen om hetzelfde te doen.
Lees hier ook een interview met de schrijver van het boek, Luc Vanheerentals. "Fifty ways to leave your car. Duurzame alternatieven voor de auto." telt 320 pagina's en werd uitgegeven door Uitgeverij Mundo Culturale. Het boek kost 19,5 euro en je kan het bestellen via [email protected]
Foto's: Belgium Cycle Chic