Belgenland regenland? Wij vroegen het aan weerman Frank...

22.08.2019
Frank

"Ik zou wel met de fiets willen gaan, maar het regent o zo vaak...", het is een veelgehoord excuus. Maar klopt het wel? Frank Deboosere ging op onderzoek...

Gemiddeld telt ons land 199 neerslagdagen, dat lijkt het idee over ons grijze natte land te bevestigen. Maar hoe vaak regent het écht in Vlaanderen? Hoeveel procent van de tijd regent het?

Voor België zijn er geen statistieken van de echte neerslagduur. In Nederland heeft het KNMI die neerslagdata wel gepubliceerd. En de gegevens zijn heel ontnuchterend…bij onze noorderburen regent of sneeuwt het gemiddeld 7.5% van de tijd. Dat wil zeggen dat het in Nederland 92.5% van de tijd droog is!

Frank Deboosere kon niet geloven dat het zo weinig zou regenen in onze regio dus ging hij zelf heel nauwkeurig bijhouden hoeveel minuten het regende op zijn eigen fietsritten. Zijn eigen fietsstatistieken bevestigen de waarnemingen van het Nederlandse KNMI. Het groot gemiddelde –gebaseerd op meer dan 1700 fietsdagen –  is 7.3% (zweet niet meegerekend).  Maar liefst 81% van al die fietstochten verliep helemaal droog, slechts 2.5% van alle fietsritten moest Frank opboksen tegen de regen!

De conclusie is dus dat regen je helemaal niet van je fiets hoeft te houden want het regent in Vlaanderen echt niet zo vaak als we denken!

Alweer een goede reden om over te schakelen op het stalen ros - op Car Free Day of de Strapdag, en alle dagen van het jaar - of toch zeker 92% daarvan ;-).

Meer weten?