Leerlingen van 1400 scholen 'stappen en trappen'

20.09.2021
Deelnemers Strapdag markt Sint-Niklaas

De Strapdag, waarbij zoveel mogelijk mensen zich te voet of met de fiets naar school verplaatsen (lees: 'stappen en trappen'), vierde tijdens deze Week van de Mobiliteit zijn 15de verjaardag. Scholen vragen met hun deelname aan de actie meer aandacht voor een veilige openbare ruimte, zodat hun leerlingen vlot en gezond zich van en naar school kunnen bewegen. Fietsen en wandelen zijn goed voor het milieu én goed voor de gezondheid, maar soms nog te onveilig. Voor het eerst namen ook middelbare scholieren deel met de Strapdag XL.

Dat 1400 scholen in 162 gemeenten deelnamen, is ook voor organisator Voetgangersbeweging een stimulans. “Dat aantal stijgt nog elk jaar”, zegt Kelly Thierens. “Het leuke is natuurlijk dat je al die scholen kan enthousiasmeren voor deze dag. Het is een dag waarop kinderen en hun ouders eens stilstaan bij hun manier van schoolvervoer. We zien nog altijd dat er te vaak gedacht wordt aan de wagen, terwijl het ook anders kan.”

Deze editie stond in het teken van het WK wielrennen, dat natuurlijk erg actueel is. Sint-Niklaas vormde het epicentrum van de Strapdag, met muziek van Pieter Peirsman, frontman van Walrus en zelf uit de stad afkomstig. Op de Grote Markt in Sint-Niklaas kwamen bijna 1500 schoolkinderen uit een tiental scholen samen om die dag te vieren. Choreografe Miek Wauman nam de kinderen op sleeptouw met een dansje. Het straplied werd er uit volle borst meegezongen.

“We willen mensen bewust maken dat je gerust één of twee keer per week de kinderen al stappend of trappend naar school mag begeleiden. Dat is niet enkel goed voor het milieu, maar ook voor je welzijn. Het is ook gewoon plezant.” Bij basisschool Heyerdahl in Sint-Niklaas weten ze dat maar al te goed. Volgens leerkracht Julie Cathoir komt zowat de helft van haar leerlingen te voet naar school. “We zijn een typisch wijkschooltje, maar dat betekent daarom niet dat de auto dan verdwenen is. We hebben in onze weekplanning dan ook veel aandacht voor fietsen en stappen. We doen ook oefeningen op de speelplaats om behendiger te worden. En we vragen de leerlingen vaak om iets op rollen mee te brengen.”

Ik kom elke dag met de fiets naar school, zelfs als het regent. Fietsen is gewoon heel erg plezant.
Adam, 8 jaar

De buren van de school staken de leerlingen onlangs nog een hart onder de riem door borden te afficheren met in het groot '30 km/u' op. Ze willen dat de bestuurders zich aan die maximumsnelheid houden. Daar zijn de jonge fietsers die frequent al trappend naar school komen natuurlijk erg blij mee. “Ik woon ongeveer op één kilometer van de school”, vertelt Otso (9). “Meestal kom ik met de fiets naar school, behalve als het regent.” Adam (8) is dan wel een beetje stoerder. “Zelfs als het regent kom ik met de fiets”, glundert hij. “Dat doe ik al heel lang, in het gezelschap van mama of papa. Fietsen is gewoon heel erg plezant.”