De zomer zonder vliegen van Broederlijk Delen

18.09.2019

Het schrappen van vliegreizen is één van de meest betekenisvolle en efficiënte keuzes die je kan maken om je CO2-voetafdruk te verminderen.​ Ook Broederlijk Delen is actief bezig met duurzame mobiliteit. Heel wat collega's en vrijwilligers kozen er deze zomer bewust voor om op een alternatieve manier te reizen. Met de trein, boot, of met de fiets, dicht bij huis of iets verder weg, laat je inspireren door hun reisverhalen.

Hynke

Met de nachttrein naar Briançon

Zynke Huysmans
Medewerker communicatie en campagne

Nachttreinen, ze bestaan nog! Zynke nam de nachttrein van Parijs naar Briançon. "Een aanrader! Na een avondwandeling door Parijs, dommel je al snel in op de cadans van de trein. En bij het ochtendgloren ontwaak je in de hoogst gelegen stad in Frankrijk, omringd door de Alpen. Je gaat al slapend de bergen in."

Je kan een ticket boeken bij www.trainline.eu.
 

Kamperen aan de Semois

Dirk Van der Roost
Beleidsmedewerker duurzame levensstijl

Dirk koos er bewust voor om niet te vliegen deze zomer. Hij sloeg zijn tent op aan de oevers van de Semois. "Kamperen aan een riviertje is een vast ingrediënt voor een geslaagde vakantie. Het is leuk dat mijn volwassen kinderen ook graag kamperen en erbij zijn of op bezoek komen."

Marijke

Met de trein dwars door Duitsland

Marijke Moyson
Teamcoördinator communicatie

"Op terugreis vanuit Kroatië moesten we onze plannen plots aanpassen. De echtgenoot (mét de auto) kreeg een werkopdracht voor twee dagen in de buurt van Salzburg. Langer blijven was een optie, maar het thuisfront (en de vier nieuwe kittens) lonkte. Tja, dan nemen wij de trein natuurlijk. Salzburg-Brussel-Gent-Deinze. Zo voor herhaling vatbaar!"

Marleen

Op de boot richting Corsica

Marleen Willemsen
Programmaverantwoordelijke Oeganda

"Corsica is een prachtig eiland waar we al heel lang eens heen wilden… Maar het is best ver en we wilden niet vliegen. Dus onderzochten we mogelijkheden om er met de boot te geraken. Het is een lange tocht: we vertrokken om 18 u uit Marseille en kwamen de volgende ochtend om 7:30 u toe in de haven van Porto Vecchio in het zuiden van Corsica. De vakantie begon eigenlijk al op de boot, waardoor het minder lang leek. Het was een heerlijk avontuur. We sliepen gezellig samen in een kleine hut, en door het raampje zagen we dolfijnen dichtbij de boot. Ook was er een zwembad (met zeewater), tot de vreugde van de kinderen."

Daniel

Met de fiets dwars door Europa

Daniël Verdoodt
Enthousiaste Dwarssporter

Daniël Verdoodt fietst dwars door Europa, van het zuidelijkste punt naar het noordelijkste punt. Een tocht in het teken van duurzaamheid en opgedragen aan Broederlijk Delen.

"'Je moet goed gek zijn om het je zo moeilijk te maken en te kiezen voor het trage reizen', hoor ik je denken. Wel, 'vliegen is voor vogels!' Het trage reizen maakt deel uit van mijn duurzame verhaal en is op zich een mooie beleving. Zo maak je heel snel en makkelijk contact met andere fietsers. Je wisselt gedachten en ervaringen met elkaar, en zo smeed je een band."

Petje af, Daniël! Je kan zijn tocht van nabij volgen via zijn blog op Polarsteps – interactieve route inbegrepen!

Marine

Kamperen in Frankrijk

Marine De Keyzer
Grafisch ontwerpster

Marine trok met de auto naar de Jura in Frankrijk om daar voor de allereerste keer te kamperen met het hele gezin. "De kinderen vonden het geweldig! Boomklimmen midden in de natuur, voetjes in het meer op zoek naar kikkers, zeep gooien naar elkaar in de openbare douches en laat gaan slapen, allemaal naast elkaar! Elke morgen waren er koffiekoeken als ontbijt. Geen dieet voor ons, maar wel voor het milieu."

Muriel

Alles lekker dichtbij

Muriel Burgers
Secretariaat Dienst Noord 

Muriel genoot deze vakantie vooral van thuis zijn. ‘Het idee om te gaan aanschuiven in files naar het Zuiden of wachten op drukke luchthavens spreekt ons helemaal niet aan. Wij genoten thuis van uitslapen, wat lezen, luieren in de hangmat, gezelschapsspelletjes spelen met het hele gezin, lekker koken, … Af en toe deden we een uitstap die al lang op ons lijstje stond: de Ijzerboomgaard in Diksmuide, Bokrijk, het wandel-kunstenparcours rond Bruegel in het Pajottenland, het riviertje de Ninglinspo volgen in de Ardennen. Stuk voor stuk aanraders dicht bij huis.

Lieve

Lieve Herijgers
Directeur 

Lieve liet deze zomer met plezier het vliegtuig links liggen. "We hadden een zalige vakantie! Met de fiets en de trein helemaal naar het noorden van Duitsland, naar het eiland Rugen in de Oostzee."

Toon

Met de trein naar Catalonië

Toon Vrelust
Programmaverantwoordelijke Rwanda, Burundi en Israël-Palestina

We reizen altijd met de trein. Meestal Frankrijk, soms Duitsland, vanwege de verbindingen. De openbaring van deze zomer: als je in Herentals vertrekt, halfweg de namiddag, kan je de volgende ochtend in Catalonië staan. Dat alles dankzij de “Intercité de nuit”. Er zijn in Frankrijk nog 5 lijnen, blijkbaar, telkens vanuit Parijs-Austerlitz. Dus wij met z’n zessen in zo’n slaapcoupéetje: een kamertje met 2 driedubbele stapelbedden. Voor de kinderen al een avontuur op zich. Volgend jaar op zoek naar de aansluiting met de “Night train to Lisbon” (of “the night boat to caïro” :-))