Hoe doe je dat, zonder auto met een (groot) gezin?

17.07.2019
Kindjes

Omdat we hem niet meer wilden

Dik zes jaar geleden verkochten we onze gezinswagen omdat we hem niet meer wilden. De auto stond hoe langer hoe meer gewoon geld te kosten voor de deur. Het voelde in het begin een beetje raar, het voelde goed maar het was vooral keispannend!
Het was wel enkele dagen wennen aan de lege plek aan onze achterdeur. Ik had toen ook onbewust het gevoel dat ons leven veel meer georganiseerd zou (moeten) verlopen, iets waar we voordien niet echt aan meededen. Maar kijk, we zijn intussen zes jaar verder en een kind rijker dan toen en we zouden echt geen auto meer willen!

In de praktijk komt het erop neer dat ons leven rustiger is geworden. De tijd op de fiets doet deugd voor lichaam en geest, en in de stad win je tijd door te fietsen. Grappig als je samen met de buurman naar de supermarkt vertrekt en er minuten eerder toekomt met de fiets dan hij met de auto. Heerlijk ook, beseffen dat onze kilometers ons en het milieu quasi niets kosten. Voor velen klinkt het tegenstrijdig maar het niet bezitten van een auto voelt zo bevrijdend! Geen zorgen, geen files, geen gedoe.

 

Tip 1: Test het eens uit

Je auto weg doen, dat doe je niet snelsnel. Het is een uitdaging om eens te doen alsof de auto er niet is.  Begin met kleine stapjes, en maak er een punt van om echt altijd met de fiets naar de bakker te rijden bijvoorbeeld. Je zal zien dat het snel een gewoonte wordt!

Neem eens vaker de trein naar de zee of naar oma, maak bewust de overweging of je al dan niet met de auto gaat rijden en waarom dat het beste zou zijn. Zo wordt het gebruiken van je auto geen gewoonte meer maar wel een weloverwogen keuze.
Als je daar een goed gevoel bij hebt kan je jezelf en je gezin eens wat steviger uitdagen! Een maand lang doe je alsof de auto er niet is en laat je de auto stilstaan (of je geeft je autosleutels af aan je moeder als je –net zoals ik –  een valsspeler bent). 

 

Tip 2: goed gerief

Mijn auto mijn vrijheid, dat hoor je overal. Toch gaat die leuze voor ons niet op. Geef mij maar mijn vertrouwd stalen ros! Betrouwbaar en altijd op tijd! Wij hebben allemaal stuk voor stuk oerdegelijke fietsen voorzien van goede remmen, stevige fietstassen en de beste verlichting. En onze kinderen rijden nooit op te kleine fietsjes. Naast onze stadsfietsen hebben we ook nog een bakfiets. Die hadden we al enkele jaren voor we onze auto van de hand deden. De bakfiets is een echte autovervanger, de kindjes kunnen er in wegsoezen als ze moe zijn en er past een volle kar boodschappen in! In de wereld van de fietsen zijn er wel honderden oplossingen voor het fietsen met kinderen of boodschappen.
Naast goede fietsen is goede regenkledij essentieel. Want ook al regent het echt niet zo vaak, het is wel aangenaam om droog te blijven als je fietst.

 

Tip 3: autodelen

Ik maakte twee en half jaar na de verkoop van onze auto de balans op en toen bleek dat ons autogebruik met zo’n 85% gedaald was! Ongelooflijk! En dat terwijl wij vonden dat we al enorm weinig reden met onze auto. Dat wil zeggen dat we dus niet helemaal zonder auto door het leven gaan. We zijn zowel lid van Cambio als van Dégage, twee autodeelorganisaties en gebruiken dus een deelauto voor die momenten waarop er geen enkel ander alternatief past. Bijvoorbeeld voor onze kampeervakantie naar het zuiden.

Geen autodeelvloot in je buurt? Geen nood! Je kan overal autodelen! Ofwel deel je je eigen auto met je vader of je vriendin van de hobbyclub, of misschien kan die eigen auto wel weg omdat je die van je buur kan gebruiken? Autodelen.net kan jullie hierin begeleiden om tot goeie afspraken te komen, zowel qua verzekering als praktisch.

Er zijn heel wat alternatieven voor particulier autogebruik, want wat voor ons gezin past is daarom niet praktisch voor het jouwe. Kijk daarom zeker ook eens op SMOVE.be voor concrete alternatieven!

 

Tip 4: Maak het jezelf niet te moeilijk

Kies voor realistische en duurzame verplaatsingen op voorhand. Bijvoorbeeld bij de keuze van een hobby, een school voor je kind of zelfs waar je gaat wonen en werken. Zo gaan onze kinderen bijvoorbeeld naar de scouts die perfect door hen zelfstandig en veilig met de fiets te bereiken is, dat was voor we hen gingen inschrijven de doorslaggevende reden voor die keuze.
Door zo’n weloverwogen keuze te maken van bestemmingen maak je het jezelf net gemakkelijk! 

 

Tip 5: Wees trots op jezelf!

Bij elke kleine vooruitgang die je gemaakt hebt naar een duurzamer leven moet je jezelf op de borst kloppen en trots zijn op jezelf! Want de wereld verbeteren doe je niet in een dag. Kies voor dingen die jouw leven aangenamer maken, jij kan ook waardevolle dingen doen bewegen en veranderen! Want in plaats van te brommen op die file of die vieze lucht is het geen slecht idee om te beseffen dat ook jij deel uitmaakt van die file en ook mee fijn stof maakt…tot je beslist om dat niet meer te doen! Wees je eigen held!

 

Geïnspireerd?

Stien blogde al eerder over hun leven zonder auto, wil je meer lezen dan kan dat op haar blog Justina Maria Louisa.

Dit artikel verscheen eerder op femma.be.