De Uitstap biedt verfrissende kijk op duurzaam reizen
Tijdens de Week van de Mobiliteit trokken talrijke bezoekers naar de Brielmeersen in Deinze voor De Uitstap, een alternatieve reisbeurs van TreinTramBus en Trage Wegen. Het werd een dag vol inspiratie en doe-sessies voor minder voor de hand liggende vakanties in eigen land. Reizen in je eigen omgeving is door de coronacrisis natuurlijk heel erg actueel geworden. Ook afgelopen zomer besloten veel mensen nog thuis te blijven, ver weg van quarantaines en andere PLF-formulieren. Veel Vlamingen kozen zo voor een vakantie dichtbij.
Om die verschuiving naar duurzamere vakanties toe te juichen en mensen te laten proeven van een ander soort vakantie, kon je op De Uitstap luisteren naar de verhalen van fietsavonturiers, treinreizigers en groene haltewandelaars. Het heerlijke nazomerweer bracht ook het varen met een opvouwbare kano of met een packraft in de picture. Opgevouwen is de ONAK kano een compact pakket dat je kan vervoeren met een draagtas of een trolley. Je kon de opties ter plaatse meteen uitproberen en het moet gezegd: het kriebelde meteen om ermee op pad te trekken. Ook de workshop longboarden viel in de smaak. Daarvoor was Kim Vervoort de uitgelezen persoon. De man uit Duffel schreef zelf een bijzondere reisgids, Skate on Track, een verzameling van 13 trips die je met een skateboard dwars door Vlaanderen brengen.
“Het boek is er gekomen door de coronacrisis”, legt hij uit. “Mijn hobby is longboarden, een heel groot skateboard, laag bij de grond, waar je lange afstanden mee kan doen. Zo’n longboard breng je zelf in beweging. Het is gezond.” Vervoort legde zelf 800 kilometer af met een longboard in Vlaanderen om tot het boek te komen. “Om te longboarden heb je goed asfalt nodig. Het is dus ook wel een beetje een pleidooi om voor goede wegen te zorgen (lacht). Maar je hoeft niet te longboarden als je benieuwd bent naar de tips in het boek, want je kan die afstand ook perfect met de fiets afleggen.
Ook Frederic Vansteenkiste kwam praten. Hij is papa van twee dochters en dagtripper van het eerste uur. Hij blogt regelmatig over een autovrij leven, iets wat hij al drie jaar doet. “Ik kies er resoluut voor om zonder auto op reis te gaan en dat lukt perfect”, zegt hij. “De auto op reis, dat was voor ons altijd de vrijheid om een hele streek te verkennen, net als voor veel andere mensen. Toch besloten we de omslag te maken, geld te besparen en ook bewuster om te gaan met het milieu. We kiezen voor het openbaar vervoer. Dat lukt. Zo zijn we in Londen geraakt, maar ook in Duitsland en uiteraard ook in ons land. Geen gezeur meer in de auto, geen gefoeter op de gps, geen péage, geen stress.”
En zit je er zelf een beetje mee in om een verre treinreis te regelen, dan kwam Hans Van Thienen met een pak tips af. Hij is gepokt en gemazeld als treinreiziger en één van de oprichters van Treinwijzer. De bezoekers luisterden aandachtig. Dat deden ze overigens ook bij de uitleg over de Blue Bike-fietsroute of een wandeltocht langs de Leie. Bezoekers aan de reisbeurs gingen zo naar huis met een vernieuwde blik op onderweg zijn als bestemming.