Green Deal Deelmobiliteit en Wonen

16.11.2023

Een eigen parkeerplaats bij je woning is helemaal voorbijgestreefd. Dat vinden de initiatiefnemers van de nieuwe Green Deal ‘Deelmobiliteit en Wonen’. In de toekomst zou bij een nieuwe woning meteen ook de toegang tot een deelauto inbegrepen kunnen zijn. De Green Deal moet van autodelen in woonwijken een evidentie maken. 

Onverkochte parkeerplaatsen zijn onnodige verharde ruimte  

Voor nieuwe woonontwikkelingen geldt in de meeste steden en gemeenten een minimale parkeernorm. Projectontwikkelaars moeten daardoor vaak 1,5 parkeerplaats per wooneenheid voorzien. Dat is te veel, want er blijven heel vaak onverkochte parkeerplaatsen over. Dat creëert onnodige verharde ruimte en kost de maatschappij veel geld.

Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir, die de nieuwe Green Deal financiert, ziet in deze parkeernormen een belangrijke hefboom voor duurzame en gedeelde mobiliteit: “In gemeenten als Rotselaar, Turnhout en Wijnegem kunnen projectontwikkelaars nu al beargumenteerd afwijken van de heersende parkeernormen als zij deelwagens plaatsen bij nieuwe woonontwikkelingen. Elke deelwagen vervangt 3 tot 10 privéwagens. Door deelwagens naar woonomgevingen te brengen, zullen die meer ingeburgerd geraken. Op die manier zijn er minder auto’s nodig en minder parkeerplaatsen. En zo kunnen we groenere, leefbaardere woonomgevingen creëren, waar mensen voorrang krijgen op de auto.” 

Samen voor leefbare woonomgevingen

De Green Deal ‘Deelmobiliteit en Wonen’ is een initiatief van Autodelen.net, de Beroepsvereniging voor de Vastgoedsector, Netwerk Duurzame Mobiliteit en de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten. De Green Deal wil richtlijnen creëren om deelmobiliteit vanaf het begin van nieuwe ontwikkelingen vanzelfsprekend te maken in woonomgevingen en de goede voorbeelden uit Rotselaar, Turnhout en Wijnegem verder opschalen. Projectontwikkelaars, syndici, aanbieders van deelmobiliteit, (lokale) overheden en andere sympathisanten kunnen de Green Deal ondertekenen en zich mee engageren voor duurzame leefomgevingen mét efficiënte mobiliteit. Samen zullen zij de huidige juridische en praktische drempels voor de integratie van deelmobiliteit in woonomgevingen wegwerken.

Geprikkeld om mee je schouders te zetten onder autodelen in de woonomgeving, dan kan je terecht op de website van de Green Deal ‘Deelmobiliteit en Wonen’. Bekijk zeker ook deze webinar: