Hoe gezond is het verkeer in jouw straat?

03.05.2018

Opgepast! De Straatvinken worden geteld op 24 mei in plaats van 17 mei, omwille van een aangekondigde actie bij De Lijn.

 

 

De Ringland Academie lanceert opnieuw een grootschalig wetenschapsproject met burgers: Straatvinken. Het jongste broertje van CurieuzeNeuzen meet deze keer niet de luchtkwaliteit, maar het verkeer in de straat. Duizenden burgers zullen op donderdag 17 24 mei 2018 één uur lang alle verplaatsingen in hun straat tellen.


Op initiatief van de Antwerpse burgerbeweging Ringland brengen duizenden burgers in de regio Antwerpen, evenals in Leuven, op donderdag 17 24 mei van 17 tot 18 uur het verkeer in hun straat in kaart. Ze tellen het aantal en de soort verplaatsingen: te voet, met de fiets, de bus of tram, de auto,... 

Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen en HIVA - KU Leuven onderwerpen de telresultaten vervolgens aan een analyse. Omdat het om een jaarlijks weerkerend evenement gaat, kunnen de wetenschappers nagaan of onze straten op de goede weg zijn om tegen 2030 de modal shift naar duurzamer en gezonder verkeer te bereiken. 

 

Modal split 50/50


Een van de doelstellingen van het Toekomstverbond, in 2017 afgesloten tussen de overheid en de Antwerpse burgerbewegingen, is de realisatie van een modal split 50/50 in de vervoersregio Antwerpen. Dat betekent dat tegen 2030 de helft van de verplaatsingen gebeurt op een duurzame manier: te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Momenteel is dat nog maar 30 procent. In de Antwerpse vervoersregio gaan daarom 33 gemeenten, van Beveren tot Malle en van Essen tot Lier, samen de uitdaging aan om jaar na jaar beter te scoren.

Het grootschalige burgerwetenschapsproject Straatvinken biedt daarbij een prima ondersteuning. De initiatiefnemers roepen iedereen die droomt van leefbare straten dan ook op om mee te doen. 

 

Eén uur tellen


Meedoen kan op een heel eenvoudige manier. Maak op donderdag 24 mei slechts één uur van je tijd vrij en vink van 17 tot 18 uur aan hoeveel voetgangers, fietsers en andere voertuigen er door je straat passeren. Dat doe je met een speciaal ontwikkelde telapp of met een papieren telformulier. Meld je vandaag nog aan via de website straatvinken.be

 

Samenwerking


Straatvinken is een initiatief van de Ringland Academie en krijgt wetenschappelijke ondersteuning van de Universiteit Antwerpen en HIVA - KU Leuven. 

Meer info op straatvinken.be