Verminderen (van verplaatsingen en kilometers)

09.12.2019

“Tout le malheur des hommes vient d’une seule chose, qui est de ne savoir pas demeurer en repos, dans une chambre.”
Blaise Pascal, Pensées 1670

Verminderen is de eerste van de 3 V's voor duurzame mobiliteit. Het begrip is ruim opgevat: het betekent niet alleen minder, maar ook kortere verplaatsingen.
 

Onnodige verplaatsingen vermijden

We verminderen het aantal verplaatsingen door onnodige verplaatsingen niet te doen. Een deel van de woon-werkverplaatsingen kan bijvoorbeeld vervangen worden door thuis- of telewerk. Vergaderingen kunnen via online tools gebeuren. Winkelen kan eventueel efficiënter via e-commerce (al is dat op dit ogenblik nog niet zo).
 

Verminderen van kilometers

Verminderen van kilometers is in veel gevallen realistischer. Door een goede ruimtelijke ordening creëren we nabijheid en door het mengen van functies kunnen heel wat kilometers vermeden worden (sommigen stellen dat dit een vierde V is: Verkorten). Door kortere verplaatsingen ligt de keuze om te voet of met de fiets te gaan meer voor de hand.

Vlaanderen 2050

Indicator: aantal verplaatsingen en aantal kilometer per dag (Brever-wet)

De wet van behoud van reistijd en verplaatsingen, of Brever-wet, is een verkeerskundig principe. De wet werd in 1977 door Geurt Hupkes beschreven en onderbouwd door data. De wetmatigheid houdt in dat een persoon altijd een vrijwel constante hoeveelheid van zijn tijd besteedt aan reizen.

Gemiddeld, van bosjesman over middeleeuwer tot hedendaagse westerling (geaggregeerd voor de hele maatschappij, niet het individu), reizen we 70 tot 90 minuten per dag (verdeeld over verschillende verplaatsingen en vervoermiddelen) zonder dat dit reistijdbudget veel verandert in tijd. Per dag doen we gemiddeld 3 verplaatsingen.

De Bever-wet duidt op een correlatie tussen reissnelheid en verplaatsingsafstand. Onze gemiddelde reistijd per dag blijft gelijk, maar we reizen sneller. Dus leggen we meer afstand af.

Verminderen