Verplaatsingsgedrag Vlamingen: auto blijft dominant in OVG 5.5

27.11.2020

Wat is het Onderzoek VerplaatsingsGedrag of OVG?

Sinds 1994 voert de Vlaamse Overheid onderzoek uit naar het verplaatsingsgedrag van Vlamingen. Dit onderzoek wordt het Onderzoek VerplaatsingsGedrag of OVG genoemd. In dit onderzoek worden een aantal mobiliteitskenmerken van gezinnen en personen bestudeerd.
De focus ligt op het zo goed mogelijk in kaart brengen van het verplaatsingsgedrag van Vlamingen. Daarom worden de deelnemende respondenten bevraagd over diverse verplaatsingsgerelateerde aspecten zoals: kenmerken van de persoon die zich verplaatst, wanneer, waarom, van waar, naar waar, waarmee, hoelang en hoe ver iemand zich verplaatst.
Het veldwerk van OVG 5.5 heeft plaatsgevonden van midden januari 2019 tot midden januari 2020. Het onderzoek werd gepubliceerd op 27 november 2020. 

OVG

Bron: departement MOW

Alle rapporten zijn downloadbaar op de website van de Vlaamse Overheid. Voor het OVG 5.5 vulden 1.650 Vlamingen (ouder dan 6 jaar) de bevraging in. 410 daarvan verplaatsten zich niet, dat is ongeveer een kwart van de Vlamingen. 

Onze analyse

Het OVG levert een schat aan informatie voor wie met mobiliteit bezig is. Wij maken onze eigen analyses op basis van de gegevens, die je kan nalezen in de artikels per thema. In de loop van januari en februari 2021 vullen we dit aan.

Samenvatting OVG 5.5

Analyserapport 

Persbericht MOW

OVG 6: grotere steekproef, 8.000 Vlamingen en 8.000 Brusselaars

In 2021 wordt een vernieuwd onderzoek verplaatsingsgedrag opgestart, met enkele belangrijke wijzigingen. De steekproef wordt aanzienlijk verhoogd om diepere analyses en meer gerichte conclusies rond de verplaatsingen van doelgroepen mogelijk te maken (8.000 Vlamingen in plaats van 1.600). Daarnaast doet het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vanaf nu mee aan het onderzoek, waardoor ook 8.000 Brusselaars deelnemen. Het nieuwe OVG zal bovendien meer oog hebben voor nieuwe duurzame vervoermodi en multimodale verplaatsingen.