Op wandel met de belbus in de Westhoek

13.12.2017
belbus

Op de rechteroever van de IJzer, in de buurt van Diksmuide, ligt De Blankaart. Ooit het leefgebied van de otter, nu een vogel- en plantenparadijs. Met een kasteel dat een bezoekerscentrum is. Een prachtig gebied dat uitnodigt tot wandelen. Maar hoe maak je een leuke tocht als je niet van de auto wil afhangen? Een bezorgdheid die al lang leeft.

 

Belbus to the rescue

Om daar een mouw aan te passen, bedacht het Regionaal Landschap Ijzer en Polder het concept van de “belbusstapper”. Ofte een uitgestippelde wandeling die start met een rit met de belbus vanaf het bezoekerscentrum van De Blankaart in Woumen naar het startpunt van de tocht in Langewade. Het concept is geïnspireerd op de Groene Haltewandelingen van TreinTramBus en de Treinstappers van Grote Routepaden.

Na je rit met de belbus krijg je een waanzinnig mooie tocht van 12 km voorgeschoteld door de Martjesvallei, langs het kanaal Ieper-Ijzer en de Ijzerbroeken om weer bij de Blankaart te eindigen. Alwaar je je fiets of je wagen terugvindt. Dat zijn weer een boel kopzorgen over de praktische organisatie van je dagje uitgespaard.

Het enige wat je vooraf moet doen is de belbus tijdig reserveren. Minimaal twee uur voor je wil vertrekken, maar liefst een dag of meer op voorhand.

 

Leuk extraatje

Wie wil kan zelfs een deel van de tocht afleggen met één van de stille bootjes op zonne-energie. Je wordt dan opgepikt aan Langewaede om door het Amazonegebied van de Westhoek te varen tot aan de BOOT in Merkem. Daarna wandel je verder.

Blankaart

Meer info of de wandeling downloaden?

Graag een Belbus reserveren? Bel naar de belbuscentrale 059/ 56 52 56. Doe dit minimum twee uur voor vertrek, maar bij voorkeur al enkele dagen voordien. Zeg van waar je wilt vertrekken en spreek met de chauffeur een exact tijdstip van vertrek af. Kostprijs: 3 euro als je een ticket op de bus koopt, 2,15 euro als je “DL” sms’t naar 4884 of 1,80 euro via de app (zie www.delijn.be). Je kan voor maximum 18 personen een ritje reserveren.

  • Voor meer info over de vaartocht met de zonneboot contacteer je deBOOT via info [at] deboot.be of 0475 21 43 20.
  • Algemene info over de Belbusstapper en de streek vind je op >> de website van De Blankaart.