In 3 stappen naar je fietsende kind

03.07.2018
loopfiets

Als kind leerde ik fietsen met zijwieltjes met het doorgegeven fietsje met superdikke banden van broer en zus. Mijn kinderen konden het sneller en beter dan ikzelf dankzij de loopfiets. Zonder zijwieltjes. Terwijl ik op hun leeftijd nog lag te zwoegen met die zijwieltjes op het terras van mijn ouders tussen de zandbak en het muurtje , fietsen mijn dochters al samen met mij naar school, jawel, op straat.

Een blog door Mobiel 21.

 

In 3 stappen naar je fietsende kind

Het is ondertussen al lang geen geheim meer dat kleuters sneller en beter leren fietsen door het gebruik van loopfietsen. Volwassenen die nooit eerder fietsten, leren trouwens ook al loopfietsend. Evenwicht houden en tegelijk trappen en sturen zijn motorische vaardigheden die niet zo evident zijn om te combineren. Onze hersenen pruttelen tegen. Door die vaardigheden in stukjes te hakken maken we het onszelf gemakkelijker.

Stap 1: peuterautootje. Je kent dat wel, zo'n plastic autootje met een stuur en zitvlak dat bergruimte verbergt voor peuterspeelgoed. De peuters halen op pure beenkracht soms razende snelheden rond de keukentafel. Echt sturen is misschien wat overdreven, maar de juiste richting uitgaan lukt hen wel.

Stap 2: loopfiets en driewieler. Dat zijn inderdaad twee stappen, maar we doen ze niet tegelijk, maar afwisselend. Kleuters leren hun evenwicht houden en sturen met de loopfiets. Maar natuurlijk moeten ze ook leren trappen en dat kan dan met de driewieler. En jawel, ook daar zullen ze mee sturen.

Op de loopfiets zullen je kleuters om te starten niet erg snel gaan. De kans is groot dat ze eerst gewoon stappen met de fiets tussen de benen zonder op het zadel te zitten. Na een tijdje kan het natuurlijk wat vlotter en sneller gaan. Zodra ze beide voeten van de grond zwieren en de kleuters toch niet omvallen, zit het evenwicht goed.

Stap 3: zet je kind op een kleine fiets: het kind fietst. Zo simpel kan het zijn, als je kind er klaar voor is.

 

Maar welke fiets kiezen? En een keuzewijzer...

Tot daar de theorie, maar hoe kies je nu een geschikte loopfiets en driewieler? Voor een loopfiets en driewieler mag je er eigenlijk van uitgaan: hoe minder mogelijk losse onderdelen (rem, bel, ketting,…), hoe gemakkelijker het onderhoud, hoe minder onderdelen stuk kunnen gaan, hoe veiliger voor de kleuters zelf. Daarnaast zijn die onderdelen voor het leerproces vaak nefast omdat ze bij de start gaan afleiden. Goed meegenomen: de fiets is ook lichter om dragen als je kleuter het beu is.

Driewieler:

  • Stabiel, valt niet om
  • Pedalen zitten op voorwiel: geen aandrijving via gevaarlijke ketting nodig en geen extra onderhoud nodig
  • Speels: er bestaan modellen waar andere kinderen bijvoorbeeld als passagier meekunnen. Zulke driewielers zijn bijzonder leuk in een kleuterschool

Bij de loopfietsen zijn er ook interessante aandachtspunten:

  • Remmen zijn niet echt nodig. De meeste kleuters moeten eerst leren focussen op het evenwicht. De rem is dan eerder ballast en kan afleidend werken. Aan de andere kant is een rem op een loopfiets net wel interessant om te leren remmen op het moment dat de kinderen eigenlijk al echt kunnen fietsen. Voor kleuters die loopfietsen op een afgesloten speelplaats is er ook geen behoefte aan. Remmen zijn daarnaast een extra kost in aankoop herstelling en onderhoud.
  • Banden: voor het gebruiksgemak in de kleuterschool kies je best volle, meestal in PU; banden gezond houden kan enkel als ze regelmatig gepompt worden. Als dat niet gebeurd, gaan ze stuk en heb je extra werk én kosten. Als ouder af en toe een band bijpompen lukt wel, maar leerkrachten doen dat niet wekelijks met 20 fietsen.
  • Materiaalkeuze: Die vraag hangt een beetje af van hoe je de loopfiets wil gebruiken. In mijn gezin werd de buggy al snel vervangen door loopfietsen, maar dan moeten ze wel licht en gemakkelijk te dragen zijn. Dat kan met stevig kunststof, aluminium en hout. Kleuterscholen gaan best voor metaal, want redelijk onverslijtbaar, tenzij ze in de regen blijven liggen!.
  • Zadelhoogte: Hoe lager het zadel kan, hoe sneller je kleuter kan leren loopfietsen. Pas de zadelhoogte zeker aan de groei van je kind en aan de motorische mogelijkheden.
  • Fietsbel: Leren vertragen en stoppen of uitwijken zijn belangrijker dan bellen. Als kleuters moeten bellen vergt dat extra concentratie, waardoor het stoppen of uitwijken net moeilijker zal verlopen. Bij de bel komen trouwens extra onderhoudsissues. Die fietsjes vallen vaak, het eerste wat sneuvelt is de bel.

Enkele merken: Winther, Kokua, Firstbike, Puky