Dit was de Week van de Mobiliteit 2017: fietsen is chic

19.08.2022

Elk jaar zet de Week van de Mobiliteit (16 – 22 september) Vlaanderen #goedopweg om mee(r) te autominderen. Tal van acties tijdens de Week doen ons stil staan bij ons verplaatsingsgedrag en laten proeven van de alternatieven. Want wie de overstap maakt ontdekt zelf de voordelen van het stappen, trappen, trein/tram/bus of autodelen. Wij zonden reporter Hanne op pad. Haar belangrijkste vraag: 'Ben jij al goed op weg?'

Woensdag 20 september, Cycle Chic in Kaprijke

Met mijn blue-bike fietste ik woensdagochtend gezwind en goedgezind van het station van Eeklo naar Lembeke, deelgemeente van Kaprijke. Dat kon moeilijk anders met zo’n heerlijke herfstzon, een weids landschap en een netwerk aan fietswegen dat deed denken aan Nederland. Ik volgde De Route, een breed fietspad door de velden. Tot in de jaren ‘60 was dit een treinspoor, sinds twee jaar het exclusieve terrein van fietsers en voetgangers - een occasionele koe, te zien aan de veeroosters die her en der op het pad liggen. Wat een voorrecht. (Zo’n voorrecht dat het autootje van Google Maps het pad zelfs nog niet in kaart bracht!)

Het is in dit idyllisch plattelandsdecor dat ik in de verte drie vrouwen zie zwaaien. Hun missie: een fotoportret maken van passerende fietsers. Omdat fietsers er altijd goed uitzien met een big smile. Omdat fietsers het verdienen om eens in de schijnwerpers te staan. Omdat ze zo’n joie de vivre uitstralen. Want fietsen is Cycle Chic.

En dat bleek helemaal te kloppen, daar aan het kruispunt tussen De Route en de Menstraat. Kwetterende middelbare scholieren kwamen in groepjes aan gefietst. Eerst de meisjes, op afstand gevolgd door de jongens. Pubers blijven pubers. De fotografe wist hen één voor één te ontdooien voor haar lens. Gevraagd naar waarom ze fietsen, bleken ze dat bijna graag te doen. Omdat ze dan onderweg kunnen babbelen, omdat ze graag bewegen, omdat ze dan niet moeten wachten op een bus. Met de woorden van Enrique en Jonas: “Geef ons maar de vrijheid van de fiets. Veel beter dan een drukke bus.” Jennifer en Marthe: “Fietsen is voor ons lachen met de vriendinnen onderweg. We rijden samen naar school. Maar we fietsen ook als we gaan paardrijden of gaan dansen of naar de KLJ gaan.”

En hop, daar kwam al de volgende fietsster uit de andere richting. Monique, 60 jaar: “Ik ga overal met de fiets naar toe sinds ik elektrisch rij. Het grootste voordeel? Ik ben ’s morgens goed wakker als ik op mijn werk aankom.” of Bo, 18 jaar: “Ik rij elke dag met de fiets naar mijn werk. Ik heb geen auto. Vooral naar huis fietsen vind ik leuk. Dan kan ik mijn kop echt leeg maken en doet de frisse lucht deugd na een dag in de fabriek.”

Ik ben er na deze Cycle Chic-fotoshoot nog meer van overtuigd: fietsen is een manier van leven, een levensstijl die mensen mooier maakt. Kijk maar naar de gezonde blos op de wangen, de pretlichtjes in de ogen, de glimlach van oor tot oor op al deze foto’s. Of zoals Thea het verwoordde: “Schitterend om weer te fietsen vandaag. Ik ben zo gelukkig op mijn fiets, met al die schone natuur om mij heen.”

Schone mensen, schone fietsweg, schoon weer en schone foto’s: hier krijg je gewoon zin van om een toertje te gaan rijden.


Meer weten over Week van de Mobiliteit en Belgium Cycle Chic
Photo credits: An Van Gijsegem voor Cycle Chic Belgium