Bakske vol! Van school naar de opvang met de elektrische bolderkar

21.03.2018
bolder-roeselare=hvh

Sinds 2016 kan je in het centrum van Roeselare elke dag een bijzonder voertuig spotten. Het is knaloranje, muisstil en er zitten 10 kleine kinderen in. Het Zorgbedrijf Roeselare gebruikt deze elektrische stint - ofte bolderkar - om kinderen naar de naschoolse opvang te brengen. We vroegen aan Justine Hollevoet van het Zorgbedrijf Roeselare om een woordje uitleg.

"Het Zorgbedrijf Roeselare organiseert de naschoolse opvang voor verschillende scholen in de stad. Dat doen we elke schooldag en ook op woensdagmiddag. In het centrum van Roeselare vangen we de kinderen van drie scholen op. Onze begeleiders halen die kinderen - variërend van de kleinste kleuters tot de kinderen van het zesde leerjaar - aan de schoolpoort op. Sinds jaar en dag stapten we samen van de school naar de opvang. Voor de allerkleinsten was dat soms lastig en ver, zeker na een lange schooldag. De allergrootsten vonden het dan weer niet fijn dat ze op de kleintjes moesten wachten en traag moesten stappen. En dus zochten we naar een betaalbare en praktische manier om veel kinderen in één keer te kunnen vervoeren. We overwogen een busje, maar dat was erg duur. Bovendien kan je met een busje niet overal door in het centrum van de stad. Zo kwamen we uit bij een stint, een voertuig dat in Nederland wel meer wordt gebruikt door kinderdagverblijven."

bolder-roeselare-2

"Iedereen is fan van onze stint. De kinderen zijn altijd weer laaiend enthousiast als ze een ritje mogen maken. Soms rijden we zelfs een toertje extra door de stad, omdat ze ‘t zo’n leuke activiteit vinden. Zeker omdat we met de stint bijna overal mogen komen. Hij heeft namelijk hetzelfde statuut als een fiets. We rijden met de stint dus ook langs de vele trage wegen in het centrum van de stad. Op zaterdag hebben we ook kinderopvang en dan maken we a eens een ritje maken naar de andere kant van de stad, tot groot jolijt van de kinderen. De ouders zijn ook tevreden, want bij regenweer zitten hun kleuters beschermd onder het afdakje."

En de begeleiders? "Die vinden het alle zeven een groot gemak. De stint wordt gebruikt voor het traject van twee scholen naar de opvang en dat gaat nu een stuk sneller. Eén begeleider neemt de kleinsten mee in de stint, terwijl twee andere begeleiders met de grotere kinderen samen stappen in een voetpool. Het is wel even wennen om met een stint te rijden. Een nieuwe medewerker laten we altijd even oefenen op onze eigen terreinen. Rijden met een stint is vergelijkbaar met een kruising tussen rijden met een segway en een naaimachine. Het is even oefenen om niet te bruusk te vertrekken."

Ook de Roeselarenaren zijn fan van de stint. "We rijden er nu al twee jaar mee rond, maar nog elke rit zijn er mensen die verbaasd opkijken of hun duim opsteken." En tot slot: ook qua onderhoud is de stint echt gemakkelijk. "We hebben weinig omzien naar onze stint. We laden ‘m voor de zekerheid twee keer per week op, maar we zijn nog nooit stilgevallen. We hoorden van een onthaalmoeder in Izegem die ook een stint heeft dat zij moeilijk een verzekering vond voor haar exemplaar. Bij ons was dat geen probleem."