Inspiratiesessies (F)aces of the future

27.09.2021
inspiratiedag 2021

In aanloop naar de inspiratiedag ‘Faces of the future’ op 16 september 2021, organiseren Netwerk Duurzame Mobiliteit, Autodelen.net en het Europese project Surflogh een reeks inspirerende online sessies over de mobiliteit van vandaag en morgen.

Sessie 5: duurzame mobiliteit en publieke ruimte

In onze huidige steden en gemeenten is het soms vechten om plaats. Brede straten voor een grote hoeveelheid (stilstaande) wagens drukken de voetganger en de fietser steeds meer naar de rand. Dat kan anders, maar hoe pak je zo’n andere verdeling van het openbaar domein aan? Waar zet je op in? En welke partijen betrek je bij het proces?

In vier sessies kregen de deelnemers de kans om met elkaar in gesprek te gaan en kennis uit te wisselen over deelthema’s rond duurzame mobiliteit en publieke ruimte. De presentaties per thema vind je hieronder:

Sessie 4: vervoersarmoede

Op 23 februari om 14 uur onderzochten we het thema vervoersarmoede. Vervoersarmoede treft heel wat mensen, op heel wat plaatsen. Zowel inwoners van het platteland als van de stad komen met deze problematiek in aanraking. Niet kunnen fietsen, geen openbaar vervoer op het ogenblik dat je je moet verplaatsen of geen toegang hebben tot een (deel)auto: heel wat factoren spelen een rol. Dat zorgt voor sociale uitsluiting, waardoor ook je sociaal netwerk wordt ingeperkt. Vervoersarmoede is een complexe problematiek en komt daarom vandaag nog steeds te weinig aan de oppervlakte.

Via deze link kan je de webinar opnieuw bekijken. De presentaties per spreker vind je hieronder: 

Sessie 3: Mobipunten

Donderdag 17 december doken we in de wondere wereld van de mobipunten: Wat is het juist, hoe pak je het aan en wat is de stand van zaken?
Via deze link kan je de webinar opnieuw bekijken. De presentaties per spreker vind je hieronder: 

Start-to-mobipunt - vzw Mobipunt

Link mobipunt-buurtpunt - Netwerk Duurzame Mobiliteit

Praktijkvoorbeeld - regionet Leuven

Mobipunten, ontmoetingsplaats tussen ruimte en mobiliteit - Vectris

Op de website van de Vlaamse overheid vind je informatie over subsidies voor de (her)aanleg van een mobipunt.

Sessie 2: Autonoom vervoer 

Op dinsdag 27 oktober gingen we dieper in op het thema van autonoom vervoer in Vlaanderen.
Hoe kijken burgers naar een toekomst met zelfrijdende voertuigen? Wat is De Lijn de komende jaren van plan in Vlaanderen met autonome shuttles?
En welke rol zien de onderzoekers van IMEC, een wereldvermaarde Vlaamse onderzoeksinstelling, weggelegd voor autonome auto's?
Je kan de webinar via deze link herbekijken.

Sessie 1: duurzame logistiek

Op vrijdag 25 september organiseerden we een eerste webinar over duurzaam goederenvervoer
We leerden eerst van onze noorderburen wat de green deal zero emissie stadlogistiek bij hen inhoudt, met vervolgens de case study Groningen. 
Daarna zoomden we in op de green deal duurzame stedelijke logistiek in Vlaanderen en wat dit concreet betekent in Mechelen. 
De webinar werd opgenomen. Via deze link kan je het opnieuw bekijken.