Dit was de Week van de Mobiliteit: anders naar het werk, het kan

15.10.2018
Partena

Elk jaar zet de Week van de Mobiliteit (16 – 22 september) Vlaanderen #goedopweg om mee(r) te autominderen. Tal van acties tijdens de Week doen ons stil staan bij ons verplaatsingsgedrag en laten proeven van de alternatieven. Want wie de overstap maakt ontdekt zelf de voordelen van het stappen, trappen, trein/tram/bus of autodelen. Wij zonden reporter Hanne op pad. Haar belangrijkste vraag: 'Ben jij al goed op weg?'

Car Free Day: vijf keer #goedopweg bij Partena Ziekenfonds in Gent

De parking is leger dan anders bij Partena Ziekenfonds. Dat was de eerste vaststelling van Katrien van Interne Communicatie, toen ze vanochtend aankwam op het werk. Missie geslaagd. Want Car Free Day is een belangrijke dag voor Partena Ziekenfonds. Als ziekenfonds zet de onderneming sterk in op gezondheid en beweging, ook als het over de mobiliteit van haar werknemers gaat. En daarom doet het bedrijf mee aan Car Free Day. Hun slogan is niet voor niets ‘de gezonde reflex’.

Op Car Free Day worden de werknemers die de auto voor één dag - of voor alle dagen - laten staan in de watten gelegd met een ontbijt. En ook de fietsen zelf worden verwend met een gratis onderhoudsbeurt door Max Mobiel.

Fijne initiatieven, maar nóg beter is de vaststelling dat Partena Ziekenfonds een actief duurzaam mobiliteitsbeleid voert. Werknemers worden op allerlei manieren aangemoedigd om zonder wagen naar de hoofdzetel te komen. Die is sinds 2014 gevestigd op de site aan de Ghelamco arena, aan de rand van Gent. De keuze voor het openbaar vervoer en/of de fiets worden financieel aantrekkelijk gemaakt door een kosteloos abonnement op het openbaar vervoer, een shuttledienst voor de treinpendelaars vanaf het station Gent-Sint-Pieters of de mogelijkheid om een fiets te leasen. Partena zet ook meer en meer in op thuiswerk. Per team mogen er dagelijks een vast aantal mensen thuiswerken.

Kiest een werknemer toch voor de auto? Dan moet hij een deel zelf betalen voor een plaats in de ondergrondse parkeergarage. Voor carpoolers en mensen die uitzonderlijk met de wagen komen, zijn er aparte parkeerplaatsen voorzien die veel goedkoper zijn dan de ondergrondse parking.

Lees meer over Week van de Mobiliteit en Car Free Day.

Deze vijf collega’s zijn heel #goedopweg:

Lynn: “Ik geniet echt van mijn dagelijkse fietstocht van 10 km naar het werk. Bewegen geeft energie, én het werkt ontspannend. Dat merk ik als ik eens een dag thuis werk. Dan heb ik sneller last van die namiddagdip. Na een drukke werkdag kom ik dankzij mijn fietstochtje altijd goed gezind thuis. Weer of geen weer, ik pak altijd mijn fiets. Met de auto zou ik in de spits sowieso langer onderweg zijn. Zelfs zonder de zoektocht naar een parkeerplaats.

Bert: “Toen Partena begon met fietsleasing heb ik geen moment getwijfeld. Ik bestelde mijn droomfiets - met rohloffnaaf! - en betaal elke maand een stukje af. Mét fiscaal voordeel. Ik heb bewust gekozen voor een job op fietsafstand. Zo blijft er genoeg tijd over om met mijn gezin te spenderen.”

Claudine: “Sinds een paar jaar carpool ik met twee collega’s. We wonen in De Pinte en dus is het logisch en gezellig om samen te rijden. Op onze dienst wordt daarmee rekening gehouden: het uurrooster van mijn collega’s wordt zonder probleem aangepast aan het mijne. Ik werk ook een paar dagen per maand thuis.”

Sindy: “Ik werk bijna 30 jaar bij Partena Ziekenfonds en even lang kom ik met het openbaar vervoer. Sinds de verhuis combineer ik de trein met de gratis shuttledienst die Partena ‘s morgens en ‘s avonds aanbiedt. Ik hoop dat ze de shuttle nooit afschaffen, want dat is zo gemakkelijk. Je reserveert op voorhand een plekje op één van de drie shuttles en van zodra iedereen opgestapt is, vertrekt de chauffeur. We zijn met een aantal vaste gebruikers van verschillende diensten en we hebben elkaars gsm-nummer. Als er dan al eens een trein vertraging heeft, dan verwittigen we de chauffeur of elkaar. Dan blijft de shuttle even langer wachten. In al die tijd heb ik ’s avonds nog nooit een trein gemist.”

Veronique: “Voor mij is de combinatie trein en fiets ideaal. Ik neem samen met mijn zus de stoptrein in Balegem. We stappen uit in Merelbeke en daar nemen we de fiets voor de laatste 5 km naar het kantoor. Met de auto zou ik er sneller zijn, maar ik zou voor geen geld mijn treinvriendinnen willen missen. Ik vind het heerlijk om ‘s morgens en ‘s avonds een babbeltje te doen. En bovendien kost mijn woon-werkverkeer me helemaal niets, dat is toch ook niet onbelangrijk.”