Fiets jezelf gelukkig: 7 voordelen voor je mentale gezondheid

03.07.2018
fietsgeluk

We weten intussen dat fietsen goed is voor je fysieke gezondheid: Fietsen verbetert je cardiovasculaire gezondheid, vermindert lichaamsvet, versterkt je spieren en verbetert je bloedcirculatie. Maar heeft fietsen ook een impact op je mentale gezondheid?

Het verband tussen beweging en een goede mentale gezondheid werd intussen bevestigd in heel wat studies. Het bewijs voor dit idee blijft echter groeien, waardoor het intussen duidelijk is dat regelmatig bewegen – en vooral fysieke activiteit in de open buitenlucht –een belangrijke rol speelt in het onder controle houden van stress, depressieve gevoelens en angststoornissen.

Dit artikel werd vertaald van https://momentummag.com/mental-health-benefits-of-cycling/

 

1. Fietsen is goed voor je stemming

Meerdere onderzoeken tonen aan dat er een verband is tussen hoeveel mensen in hun dagdagelijkse leven bewegen en hoe goed ze zich voelen. Deze onderzoeken gingen niet over intensief sporten, maar over dagdagelijkse beweging van milde intensiteit: Een half uurtje beweging per dag blijkt voldoende om een positieve impact te hebben op je gemoed en welzijn. Aangezien we ons allemaal moeten verplaatsen voor het werk (of naar school), om boodschappen te doen, familie te bezoeken enzoverder, is fietsen naar één van je favoriete bestemmingen een eenvoudige manier om 30 minuten beweging in je dagelijkse leven in te plannen.

 

2. Fysieke activiteit verbetert je zelfvertrouwen

Je zelfbeeld bepaalt hoe gelukkig je je voelt. In een tijdperk waarin sociale media ons bombarderen met mooie plaatjes en prestaties van anderen, is het soms moeilijk om je eigen positieve zelfbeeld te behouden. Fietsen zou wel eens het recept kunnen zijn om over die zogenaamde ‘Instagram blues’ te geraken: Onderzoek toont aan dat fysieke activiteit een positief effect heeft op je lichaamsbeeld en op je zelfvertrouwen in het algemeen. Af en toe de fiets nemen, heeft dus een positieve impact op je perceptie van jezelf.

 

3. Fysieke activiteit als antidepressivum

In een onderzoek in California werden adolescenten gedurende een lange periode gemonitord. De onderzoekers vonden dat hoe meer de adolescenten fysiek actief waren, hoe kleiner het risico werd dat ze een klinische depressie ontwikkelden, zelfs wanneer de onderzoekers andere factoren in rekening brachten zoals andere gezondheidsgewoontes, algemene gezondheid, socio-economische status, belangrijke levensgebeurtenissen en de mate waarin de adolescenten konden terugvallen op een sociaal netwerk. Een meta-analyse van andere studies toonde bovendien aan dat fysieke activiteit bij jongeren en adolescenten die een depressie hebben hun depressieve symptomen verminderde. Fysieke activiteit heeft daarnaast het voordeel dat het geen neveneffecten heeft, hetgeen niet gezegd kan worden van psychofarmaca.

 

4. Minder angstgevoelens door regelmatig te bewegen

Iedereen voelt zich wel eens angstig, maar het ervaren van extreme of aanhoudende angst heeft een erg negatieve impact op de levenskwaliteit. Paniekaanvallen, sociale angst en andere angststoornissen hebben een impact op je relaties met anderen, op hoe je functioneert in je job en op verschillende andere levensfacetten. Verschillende studies toonden aan dat hoe meer mensen bewegen, hoe minder angstsymptomen ze ervaren. Eén van de studies toonde aan dat slechts zes keer 20 minuten bewegen op twee weken tijd al een effect had op angstgerelateerde symptomen.

 

5. Fysieke activiteit vermindert stress

De helft van de Belgen heeft stress op het werk. Bewegen blijkt een effectieve methode te zijn om stress te reduceren. Wetenschappers hebben verschillende hypotheses waarom beweging en sport een positieve invloed hebben. Enerzijds verhoogt sport de concentratie van noradrenaline* in de hersenen. Noradrenaline speelt een rol bij de stressreactie van het lichaam. Verschillende antidepressiva verhogen dan ook de concentratie van noradrenaline in de hersenen. Anderzijds stellen wetenschappers dat sport het lichaam een soort van ‘stress-oefening’ geeft, waardoor de communicatie tussen zenuwstelsel, hart, nieren, en spieren beter verloopt.

* Hoewel vaak gezegd wordt dat sporten ook endorfines in het lichaam laat vrijkomen, werd dit nog niet wetenschappelijk bevestigd.

 

6. Buiten sporten is beter dan binnen sporten

Hoewel baantjes trekken in het zwembad en fitnessen manieren zijn om de voordelen van beweging te ervaren, is er een reden waarom je dagelijks verplaatsen met de fiets dé manier is om je dagelijkse portie beweging te krijgen. In 2011 toonde een studie aan dat fysieke activiteit in de buitenlucht meer energie geeft, meer ontspannend is, en meer voldoening geeft. Samengevat is fysieke activiteit fantastisch voor je mentale gezondheid. Fysieke activiteit buiten? Nog beter!

 

7. Je laat die vreselijke files achterwege

Toegegeven, de opgesomde voordelen van beweging zijn niet beperkt tot fietsen: Joggen, wandelen, outdoor zwemmen en sporten kunnen dezelfde voordelen teweeg brengen. Maar wat deze activiteiten niet kunnen, is jou uit de hel op aarde halen: Met de auto in de spits door de stad. Ook zonder wetenschappelijke studies weet immers iedereen hoe geestdodend, woede- en angstinducerend het is om te navigeren met een auto door druk stadsverkeer. Autoverkeer is een nachtmerrie voor je mentale gezondheid** en autorijden haalt alle levensvreugde uit je dag***. Alle positieve effecten van fietsen worden dus verder ondersteund door het positieve aspect dat je niet langer elke dag met de wagen hoeft te rijden. Fiets er dus op los, je mentale gezondheid hangt er van af!

** Nog niet wetenschappelijk bewezen maar wel een zeer goede hypothese
*** Indien iemand dit onderzoek wil doen: wij zijn de eerste om dit te promoten!

Origineel artikel werd geschreven door Hilary Angus, Online Editor bij Momentum Mag. Haar dagelijkse fietstocht naar het werk is één van haar favoriete onderdelen van de dag @HilaryAngus.