Goede praktijk: Autodelen in Mesen/Heuvelland

21.12.2017
Lokale bereikbaarheid

Solidariteit voor het Gezin startte in 2016 met een autodeelproject in de kleinste gemeente van België: Mesen. Dit gebeurde in samenwerking met Autodelen.net en autodeelaanbieder Partago.

 

Download deze inspiratiefiche

 

Meer weten:

autodelen in mesen

LANDELIJK GEBIED
In landelijke gebieden is het niet altijd gemakkelijk je te verplaatsen met openbaar vervoer. Dit is ook het geval in Mesen, in West-Vlaanderen. Om de mobiliteit van haar burgers te bevorderen beslisten gemeente Mesen en zorgorganisatie Solidariteit voor het Gezin 2 elektrische voertuigen (Renault Kangoo’s) met hen te delen. Ze contacteerden Autodelen.net voor expertise en ondersteuning bij het project. Partago, coöperatie en aanbieder van uitsluitend elektrische deelvoertuigen, bood hen technologie en platform aan zodat ze de voertuigen kunnen reserveren, openen en sluiten met een smartphone. Aan het gemeentehuis staan 2 oplaadpunten waar de deelwagens kunnen worden aangesloten. Tijdens de kantooruren worden de wagens gebruikt om ouderen naar een dagcentrum te brengen en soms worden de auto’s ook gebruikt door de zorgkundigen om hun patiënten te bezoeken. Tijdens de andere momenten kunnen de auto’s gereserveerd worden door de bevolking van Mesen.


MOBILITEITSASSISTENT
Voor senioren, personen met een fysieke beperking of burgers die geen rijbewijs hebben, is er een speciale dienstverlening met mobiliteitsassistent/bestuurder. Als inwoner van Mesen/Heuvelland kan je beroep doen op deze dienst en de deelauto reserveren met of zonder een bestuurder. Zonder assistent kost de deelauto 0.25 euro/km en 1 euro/uur. Als je een auto nodig hebt met bestuurder, betaal je 3.50 euro/uur.


BOODSCHAPPENDIENST
Sommige senioren kunnen o.w.v. gezondheidsredenen het huis niet verlaten. Zij hebben hulp nodig voor dagdagelijkse handelingen, zoals inkopen doen. Daarom maakt een boodschappendienst ook deel uit van het autodeelproject. Mensen die niet in staat zijn te rijden maar wel naar een supermarkt willen, kunnen ook hiervoor beroep doen op de mobiliteitsassistent. Naast deze praktische hulp, is dit ook een middel om sociaal isolement te doorbreken en de zelfredzaamheid en onafhankelijkheid van de burger te vrijwaren.
Dit uniek project wordt ondersteund door de Provincie West-Vlaanderen (co-financiering) en Interreg Noordzeeregio, in samenwerking met Autodelen.net en Partago.


Contact


[email protected]
09242 32 75

Deze praktijk maakt de gemeente van morgen, en zeker voor deze droomgemeenten: