Goede praktijk: Clementwijk Sint-Niklaas

21.12.2017
Lokale bereikbaarheid

In de noordelijke stadsrand van Sint-Niklaas wordt de bestaande Clementwijk uitgebreid met een duurzame groene woonwijk. In een eerste fase zal Clementwijk² plaats bieden aan 400 energiezuinige woningen bestemd voor verschillende bewonersgroepen en een groot natuurrijk park van 4 ha. In een tweede fase wordt de wijk verder uitgebreid tot 700 woningen en met collectieve voorzieningen zoals een school, kinderopvang en een buurtwinkel.

 

Download deze inspiratiefiche

 

Meer weten:

Clementswijk

Door in te spelen op het bestaande landschap en compact te bouwen, wordt de nieuwe woonwijk landschappelijk geïntegreerd. Bij de inplanting van de woonvelden is rekening gehouden met het bestaande landschap: de grachten blijven bestaan en de woonvelden komen op de bolakkers. Er wordt compact gebouwd zodat er veel ruimte overblijft voor een groot park. Er komen rijwoningen met 2 tot 3 bouwlagen en gestapelde woningen met 3 tot 5 bouwlagen rond het park.
Een autoluwe woonwijk met speel- en leefstraten:
In de woonwijk krijgen fietsers en voetgangers voorrang. De woonvelden zijn wel bereikbaar voor auto’s, maar er is geen kriskras verkeer door de wijk. Bewoners kunnen ondergronds parkeren vlak bij de woningen, of bovengronds op het woonveld van de woning. Voor bezoekers zijn er parkings aan de rand van de wijk zodat de straten gezellige leef- en speelstraten worden. Een fijnmazig fiets- en wandelnetwerk loopt door de wijk en verbindt de woningen, het park, de winkel, de school en het kinderdagverblijf. Via de Mechelen-Terneuzenwegel sta je in een mum van tijd met de fiets aan het station. Het doortrekken van buslijn 1 zorgt voor een optimale bereikbaarheid met het openbaar vervoer.
Meer informatie kan je hier op de website terugvinden.

 

Contact:

Stad Sint-Niklaas
Bart Van Lokeren
Grote Markt 1 - 9100 Sint-Niklaas
03 778 32 31
[email protected] 

 

Deze praktijk maakt de gemeente van morgen, en zeker voor deze droomgemeenten: