
Welkom op onze inspiratiedag
28 april Leuven/Opek
Een dag vol inspirerende voorbeelden en netwerkmogelijkheden. Of je nu nieuw bent in de mobiliteitswereld of al heel wat kilometers in de voeten hebt, op deze dag word je ondergedompeld met nieuwe inzichten, goede praktijken en praktische handvaten.
Mogelijk met steun van de stad Leuven en de Vlaamse overheid.
Plenaire sessie ochtend
- Welkomstwoord van Netwerk Duurzame Mobiliteit en Stad Leuven.
- "Slagkrachtig mobiliteitsbeleid op lokaal niveau en perspectief op de toekomst” - Gastspreker Tim Asperges (adviseur mobiliteit, stad Leuven)
KEYNOTE
De Rechtvaardige Straat
Welmoed Neijmeijer schreef met haar organisatie The Lab of Thought het manifest De Rechtvaardige Straat. Dat is voor hen een plek waar we de rijkdom van de openbare ruimte ten volle kunnen ervaren en benutten. Waar niet één activiteit, zoals ons verplaatsingsgedrag, andere activiteiten bedreigt of onmogelijk maakt. Met de groei van steden, de gemeenschap en de veranderende wereld zullen we op een nieuwe manier onze straten moeten inrichten om een leefbare, gezonde en eerlijke stad te bouwen.
Plenaire sessie middag
KEYNOTE
Duurzame gedragsverandering
Lien De Ruyck zal het vanuit haar ervaring met de organisatie Elders hebben over duurzame gedragsverandering. Ontdek hoe je mensen effectief kunt betrekken bij duurzaamheid en hoe je impactvolle communicatie rond duurzame oplossingen kunt creëren.
Deze keynote duikt in de wetenschap van menselijk gedrag en
onderzoekt waarom mensen de keuzes maken die ze maken en hoe organisaties deze inzichten kunnen gebruiken om duurzame actie te stimuleren. Na deze sessie ben je beter uitgerust om te anticiperen op de barrières die duurzaam gedrag bij je
doelgroep(en) in de weg staan en deze aan te pakken en om boosters in te zetten die duurzaam gedrag stimuleren.
PANELGESPREK
“Hoe maken we een verbindend verhaal rond mobiliteit?”
De panelleden worden later bekendgemaakt.
Hoe schrijven we een verbindend mobiliteitsverhaal, voorbij de polarisatie?
Mobiliteit verbindt letterlijk mensen, plaatsen en activiteiten. Met de beperkte ruimte en tijd die we delen, moeten keuzes gemaakt worden. Zelden zijn keuzes rond mobiliteit neutraal. Heel vaak zorgen ze voor spanning en polarisatie. Nochtans wil iedereen leven in een gezonde en veilige buurt. Hebben we nood aan een nieuw frame rond duurzame mobiliteit? Is participatie altijd beter en hoe kunnen we polarisatie vermijden?
In dit panelgesprek zoeken we uit wat ons bindt en hoe we samen aan een positief verhaal kunnen werken.
Keuzesessies middag
Keuzesessies middag
Timing
28 april 2025
Opek - Vaartkom 4 - Leuven
09u00 - 09u30 Onthaal
09u30 - 10u45 Plenaire sessie ochtend
- Intro door Netwerk Duurzame Mobiliteit en stad Leuven
- Gastspreker Tim Asperges (stad Leuven) "Slagkrachtig mobiliteitsbeleid op lokaal niveau en perspectief op de toekomst”
- Keynote Welmoed Neijmeijer (The Lab of Thought) over De Rechtvaardige Straat.
10u45 - 11u00 Pauze
11u00 - 12u30 Parallelle sessies ochtend
12u30 - 13u30 Lunch
13u30 - 14u45 Plenaire sessie middag
- Lien De Ruyck (Elders): Duurzame gedragsverandering
- Panelgesprek: “Hoe maken we een verbindend verhaal rond mobiliteit”
14u45 - 15u00 Pauze
15u00 - 16u30 Parallelle sessies middag
16u30 - 18u00 Receptie
Keuzesessies

Mobiliteitswandeling in Leuven
11u00 - 12u30
15u00 - 16u30
Geen verkeerscirculatieplan zonder duurzame stadsontwikkeling én een stevige upgrade van het openbaar domein.
Deze rondleiding door Tim Asperges laat je kennismaken met de resultaten van het verkeerscirculatieplan van Leuven dat best wat stof liet opwaaien, maar waarvoor je vandaag nog weinig voorstanders zal vinden die de tijd willen terugdraaien. Het succes zat hem in het blenden van verregaande stadsontwikkelingsprojecten en een stevige upgrade van het openbaar domein waarbij consultatie, mede-eigenaarschap en betrokkenheid van al de stakeholders geen loze begrippen zijn.

Van inspraak naar impact – participatie die werkt!
11u00 - 12u30
Participatie! Een uitdaging waar veel lokale besturen en organisaties mee worstelen. Hoe betrek je inwoners écht actief bij je beleid en zorg je voor een breed gedragen plan? Een sterk beleidsplan moet niet alleen inhoudelijk kloppen, maar ook aansluiten bij de noden van burgers. Alleen zo creëer je impact!
In deze workshop gaan we hands-on aan de slag met participatie in de praktijk. Hoe zorg je ervoor dat burgers verder kijken dan hun eigen straat? Hoe hou je hen geëngageerd doorheen het hele proces? En hoe maak je complexe beleidskeuzes helder en bespreekbaar? We delen inzichten, concrete tools en lessen uit succesvolle trajecten in steden en gemeenten zoals Leuven, Gent en Dendermonde.
Wil jij participatie binnen jouw organisatie of bestuur naar een hoger niveau tillen? Schrijf je in en ontdek hoe je inwoners niet alleen hoort, maar écht betrekt bij beslissingen.
Met o.a. Ilse Vanachter, procesbegeleider bij Levuur.

Meer dan een halte: Hoppinpunten als hefboom voor duurzame mobiliteit
11u00 - 12u30
Vlaanderen plant de komende jaren meer dan 2000 Hoppinpunten. Ontdek hoe deze mobiliteitsknooppunten een sleutelrol spelen in een slim en duurzaam mobiliteitsbeleid. Tijdens deze sessie leer je wat ze zijn, hoe je ze installeert en financiert en laten we ons inspireren door praktijkvoorbeelden. We duiken in concrete cases zoals autodelen en fietsdelen in de Vlaamse Ardennen, carpoolen in combinatie met Hoppinpunten en hoe we deze hubs inclusief maken voor iedereen. Laat je inspireren en ontdek hoe jouw gemeente Hoppinpunten kan inzetten als hefboom voor duurzame mobiliteit voor al je bewoners!
- Hoppinpunten, de basics - Bram Seeuws (Way To Go)
- De ambitie van Vlaanderen en financieringsmix voor de installatie van Hoppinpunten - Tim De Backer (Vlaamse Hoppinpuntenmanager)
- Deelmobiliteit en Hoppinpunten in de Vlaamse Ardennen - Ewout Depauw (Sol-Va)
- Hoppinpunten en carpoolen - Jasmien Jaques (Mpact)
- Hoppinpunten en deelmobiliteit: voor iedereen? - Hilke Evenepoel (Leuven)

Oplossingen voor een inclusief en rechtvaardig lokaal mobiliteitsbeleid
11u00 - 12u30
Kris Peeters (de andere) formuleerde het ooit heel mooi: De klimaatjongeren hameren op het klimaatplafond van ons mobiliteitssysteem. De gele hesjes strijden voor een sociaal fundament. In wezen voeren ze dezelfde strijd voor duurzame mobiliteit. Lokale besturen die inzetten op een duurzaam mobiliteitsbeleid, moeten dat doen dat binnen die twee grenzen. Deze sessie schept een duidelijk werkkader om aan het sociaal fundament te werken op het lokale niveau. De sprekers tonen bruikbare oplossingen die passen binnen bestaande instrumenten zoals een burgermeestersconvenant of een LEKP.
- Just Transition Scan - Maud Buytaert (Reset.Vlaanderen)
- Mobiliteitsarmoede aanpakken in een LEKP - Emilie De Witte (Solva)
- Leadersubsidies en mobiliteit - Pierre-Bernard Van Acker (Vlaams-Brabant)
- Mobimaatwerkers - Matthias Vermael (Netwerk Duurzame Mobiliteit)

De Kindnorm: Kleine voeten, grote stappen!
11u00 - 12u30
De Kindnorm in het Vlaams regeerakkoord stelt dat kinderen zich veilig en zelfstandig moeten kunnen verplaatsen. Maar hoe speel je dat klaar? De Coalitie Kindnorm werkte een actiegerichte definitie uit om lokale besturen en kinderen goed op weg te zetten. In deze sessie krijg jij in primeur de visie én praktische leidraad van de experts in de Coalitie Kindnorm. Aan de hand van 4 concrete, Vlaamse cases lichten zij de praktische leidraad toe en zetten ze de Kindnorm officieel in de wereld.
Zet je graag ook mee een grote stap vooruit met de Kindnorm? Dan ben je meer dan welkom om de coalitie te versterken en samen het belang van meer kindperspectief in onze maatschappij te onderstrepen.
De sessie wordt gegeven door Sanne Vanderstraeten en Glenn Godin van Mobiel 21.

Samenwerken met burgers
15u00 - 16u30
Hoe zetten we samen dingen in beweging? Hoe laten we stadsdiensten samenwerken met burgers? Voor duurzame mobiliteit, aanleg en inrichting van het openbaar domein heb je niet alleen mobiliteitsambtenaren nodig, wel alle diensten en alle betrokken partners. Van stedelijke planners, milieudiensten, groendiensten, jeugddiensten, ... tot de inwoners zelf. Ook zij kunnen input geven om duurzame oplossingen voor ingewikkelde problemen te ontwikkelen. Een vlotte samenwerking en communicatie tussen lokale besturen, agentschap wegen en verkeer en lokale vrijwilligers van bijvoorbeeld een Fietsersbondafdeling zorgen samen voor vlotter, veilig duurzaam verkeer zowel in de plan-, uitvoerings- als evaluatiefase.
Sprekers worden later bekendgemaakt.

Mobiliteitscampagnes - Hoe vergroot je het draagvlak?
15u00 - 16u30
Campagnes worden vaak ingezet om mensen aan te zetten tot gedragsverandering. Kunnen impactvolle campagnes het draagvlak vergroten en effectief de transitie naar een duurzamer mobiliteitsbeleid versnellen? Welke campagnes zijn succesvol en hoe wegen ze op beleid?
Volgende sprekers nemen jullie mee in de succesverhalen en geleerde lessen van campagnes. Hoe kunnen lokale besturen, bedrijven of organisaties bijdragen aan de impact van campagnes.
- Introductie door professor Siegfried Dewitte
- Marlies Declerck over het succes en de lessen uit het Vlaams kampioenschap Tegelwippen van Breekijzer vzw.
- Terugblik en resultaten van het 3 jarig experiment 30 Dagen Minder Wagen.
- European Mobility Week - Waarom zet Europa in op een mobiliteitscampagne en wat zijn de voordelen op lokaal niveau Juan Caballero (eurocities.eu)
- Week van de Mobiliteit 2025, het niet te missen feest van duurzame mobiliteit

Kernverdichting: wat te doen met 12m²
15u00 - 16u30
Duurzame en inclusieve mobiliteit gaat verder
dan alleen verplaatsingen. Mobiliteit heeft een enorme ruimtelijke impact—een
impact die we vaak over het hoofd zien. In deze interactieve sessie maken we
het contrast tussen privéwagenbezit en deelmobiliteit op een confronterende
manier zichtbaar en tonen we hoe een andere inrichting van de publieke ruimte
kan bijdragen aan een leefbare omgeving.
De impact van deelmobiliteit op de publieke ruimte - Esther De Reys (Way To Go)
Publieke ruimte kwalitatief inrichten - Naomé Carmeliet (Infopunt publieke ruimte)

Expeditie Mobiliteit of Expeditie Bereikbaarheid?
15u00 - 16u30
Mobiliteit draait om bereikbaarheid. Als mobiliteitsexperts streven we ernaar om zoveel mogelijk bestemmingen op een duurzame en inclusieve manier bereikbaar te maken. Zo creëren we gelijke kansen voor iedereen. Maar in de complexe ruimtelijke context van vandaag is dat een stevige uitdaging. Daarom kijken wij verder dan de standaardoplossingen en ontwikkelen we doordachte maatregelen die werk, zorg, onderwijs en ontspanning écht binnen ieders bereik brengen.
Thomas Vanoutrive (UAntwerpen), Jeroen Bastiaens (Sweco) en Eva De Vrij (Mobiel 21) zetten je als gids op weg in de uitdagingen. Daarna gaan we actief aan de slag in groepjes zodat je met minstens 2 actiepunten naar huis kan.

Introductiesessie 22/4
10u00 - 11u30 - online
Nieuw in de sector en werk je graag je voorkennis rond duurzame mobiliteit bij voor je deelneemt aan deze inspiratiedag? Welkom! Verwacht je aan een gratis onlinesessie met de basisprincipes van duurzame mobiliteit aangevuld met cijfers en boekentips.
Alle sprekers
Tim Asperges
Ruimtelijk planner en expert mobiliteit
Tim is sinds 2014 werkzaam als adviseur mobiliteit voor de stad Leuven. Tim is gastdocent aan de KU Leuven, de Universiteit Antwerpen en de UCLL. Daarnaast is hij actief als gastspreker rond mobiliteitsbeleid. In 2019 werd hij door Netwerk Duurzame Mobiliteit verkozen tot ‘mobiliteitspersoonlijkheid van het jaar’.
Welmoed Neijmeijer
Director of Operations bij The Lab of Thought
The Lab of Thought is een beweging die de beste academici verbindt met overheidsinstanties en bedrijven om samen een andere kijk op en een verhaal over de openbare ruimte in onze dorpen en steden te ontwikkelen.
Naast haar rol bij The Lab, is Welmoed de oprichter van MO Advisory, een consultancy gespecialiseerd in het ondersteunen van overheden, NGO's en bedrijven in het navigeren van het complexe beleidslandschap zowel op internationaal als op lokaal niveau.
Lien De Ruyck
Strateeg, spreker en auteur
Lien is verhalenverteller uit de toekomst, strateeg, en medeoprichter van ELDERS. Ze is gefascineerd door speculatief ontwerp, creativiteit en de wisselwerking tussen
kunstmatige en natuurlijke intelligentie.
Naast strateeg bij Elders is ze toekomstdocent bij de Professional MasterClass Design for Impact en was ze vier jaar toekomstonderzoeker bij de LABOPro onderzoeksunit van Luca School of Arts. Ze schreef "Off-Grid Adventures" en "Het Gras Lacht Groen".

Jasmien Jaques
Projectmedewerker Mpact
Jasmien werkt aan efficiënte, duurzame en toegankelijke mobiliteit in Vlaanderen bij Mpact vzw. Ze specialiseert zich in carpooling, landelijke mobiliteit en mobipunten en adviseert overheden over mobiliteitsoplossingen. Met haar achtergrond in architectuur en ruimtelijke ordening ziet ze de impact van mobiliteit op onze leefomgeving en werkt ze binnen Europese projecten aan innovatieve oplossingen zoals deelmobiliteit en mobihubs.
Pierre-Bernard Van Acker
Leadercoördinator Hageland+
Leader biedt als Europees subsidieprogramma mogelijkheden om bottom-up aan de slag te gaan met mobiliteitsuitdagingen. Pierre-Bernard geeft uitleg bij het programma en illustreert aan de hand van enkele voorbeelden de concrete mogelijkheden voor mobiliteitsprojecten.
Maud Buytaert
Beleidsmedewerker eerlijke klimaattransitie bij Reset.Vlaanderen
Reset.Vlaanderen brengt met haar jaarlijkse ‘Just Transition Scan’ het verloop van de klimaattransitie in België in kaart. Het rapport toont de lacunes die klimaatbeleid vandaag onrechtvaardig maken en reikt pistes aan om dat om te keren. Maud zal inzoomen op het specifiek deelaspect mobiliteit in de scan en geeft enkele eerste voorzetten voor een vertaling naar lokaal beleid.
Emilie De Witte
Deskundige klimaat en duurzame mobiliteit bij SOLVA
Emilie zet al bijna 5 jaar haar schouders onder zowel het lokaal klimaatbeleid als mobiliteitsbeleid in de Vlaamse Ardennen en Denderstreek. Ze slaat een brug tussen het team klimaat en team mobiliteit van SOLVA via duurzame bovenlokale mobiliteitsprojecten. Om antwoorden te bieden op maatschappelijke uitdagingen ondersteunt ze lokale besturen op maat bij het opzetten, opvolgen en realiseren van klimaatprojecten enerzijds en bewaart ze ondertussen het bredere overzicht van het algemeen klimaatbeleid.
Matthias Vermael
Co-coördinator bij Netwerk Duurzame Mobiliteit
In het Leaderproject Mobimaatwerkers van Netwerk Duurzame Mobiliteit is sociale rechtvaardigheid een rode draad. De publicatie ‘Notenkraker - Mobiliteit op het platteland’ biedt een overzicht van wat de uitdaging concreet inhoudt en formuleert bruikbare acties voor een strategisch meerjarenplan 2026-2031. Matthias geeft uitleg bij het Leaderproject en de publicatie en zal het panelgesprek modereren.
Eva De Vrij
Projectmedewerker burgerparticipatie bij Mobiel 21
Vanuit haar expertise in sociologie, stedenbouw en ruimtelijke planning werkt Eva aan beter lokaal mobiliteitsbeleid, voor en door mensen. Bij Mobiel 21 brengt ze beleidsmakers, burgers en andere belanghebbenden samen in lokale participatietrajecten.
Glenn Godin
Projectmedewerker Duurzame Mobiliteit bij Mobiel 21
Vanuit zijn achtergrond in mobiliteitswetenschappen en verkeersveiligheid werkt Glenn binnen Mobiel 21 aan beter lokaal mobiliteitsbeleid. Hij brengt burgers en beleidsmakers samen in gemeentelijke participatietrajecten, timmert met kinderen van alle leeftijden aan verkeersveilige schoolomgevingen en werkt in Europese innovatieprojecten aan het fiets- en parkeerbeleid van morgen.
Hilke Evenepoel
Projectmanager Hoppinpunten en deelmobiliteit bij Stad Leuven
Sinds 2020 is Hilke aan het werk bij de afdeling mobiliteit van stad Leuven als projectcoördinator Hoppinpunten en deelmobiliteit. Op dit moment werkt ze vooral aan het Interregproject ShareDiMobiHub.
Ewout Depauw
Coördinator Mobiliteit bij SOLVA
Ewout is coördinator van het team mobiliteit bij SOLVA, het intergemeentelijk samenwerkingsverband voor streekontwikkeling in de Vlaamse Ardennen en Denderstreek. Vanuit een multidisciplinaire aanpak binnen de cluster Ruimte is hij betrokken bij tal van toekomstgerichte projecten in de regio. Daarnaast zet hij zich actief in voor de ontwikkeling van regionale deelsystemen, de versterking van combimobiliteit en de promotie van duurzame mobiliteit.
Esther De Reys
Projectmedewerker bij Way To Go
Als projectmedewerker bij Way To Go is Esther momenteel betrokken bij verschillende Vlaamse en Europese projecten. Als expert deelmobiliteit en ruimtelijke ordening werkt ze aan het faciliteren van auto- en fietsdelen in woonomgevingen. Door het bestendigen van de voordelen en mogelijkheden van deelmobiliteit wil ze leefbare en kwalitatieve woonomgevingen creëren voor zoveel mogelijk mensen.
Bram Seeuws
Beleids- en projectcoördinator Way To Go
Bram is beleids-en projectcoördinator bij Way to Go (ex-Autodelen.net) sinds 2018. Hij houdt zich voornamelijk bezig met beleidswerk rond gedeelde mobiliteit en projecten rond elektrische deelmobiliteit, mobiliteitshubs en MaaS.

Tim De Backer
Vlaamse Hoppinpuntenmanager
Tim werkt voor de Vlaamse overheid, meer bepaald voor het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, en dit sinds augustus 2009. In juli 2024 ging hij aan de slag als de nieuwe Hoppinpuntenmanager.
Sanne Vanderstraeten
Projectmedewerker burgerparticipatie bij Mobiel 21
Sanne bouwt Sanne bruggen tussen burgers en beleidsmakers om tot een beter lokaal mobiliteitsbeleid te komen. Ook in Europese mobiliteitsprojecten geeft ze intensieve samenwerkingen tussen stakeholders vorm, bijvoorbeeld via city-to-city mentoring, netwerking, matchmaking en kennisuitwisseling. Daarnaast is Sanne bij Mobiel 21 ook de trekkende kracht achter de alombekende Autovrije Zondag.
Naomé Carmeliet
Projectmedewerker bij Voetgangersbeweging vzw
Naomé is project- en beleidsmedewerker bij Voetgangersbeweging. In 2021 begeleidde ze samen met Way To Go het Verover de Straat project in Leuven waarbij bewoners in hun eigen straat een parkeerplaats omvormden tot een groene en gezellige ontmoetingsplek.
Thomas Vanoutrive
Universiteit Antwerpen
Thomas analyseert ruimtelijk en transportbeleid met bijzondere aandacht voor rechtvaardigheid en burgerwetenschap (in het project Straatvinken). Zijn werk verschijnt zowel in wetenschappelijke tijdschriften als in magazines en boeken voor een ruimer publiek.
Jeroen Bastiaens
Team Manager Traffic & Mobility bij Sweco
Jeroen werkt bij Sweco al meer dan 20 jaar aan projecten op het snijvlak van mobiliteit, stedenbouw, milieu en infrastructuur. Door zijn brede achtergrond en goede kennis van het werkveld en beleidsinstrumentarium kan hij in complexe planningsprocessen het overzicht bewaren en stimuleert hij geïntegreerde samenwerking.
Marlies Declerck
Projectmedewerker bij Breekijzer vzw
Voor het derde jaar op rij organiseert Breekijzer samen met Departement Omgeving het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Marlies zal deze campagne 'VK Tegelwippen' toelichten, inzoomen op de campagne als kapstok voor lokale acties (door gemeenten, burgers, verenigingen,…) en lessons learned delen na twee jaar tegelwippen.
Ilse Vanachter
Procesbegeleider bij Levuur
Met 20 jaar ervaring in proces- en organisatieverandering, een achtergrond in psychologie en Change Management en expertise in bemiddeling en coaching, zorgt Ilse ervoor dat oplossingen breed gedragen worden. Haar focus ligt op het begeleiden van lokale besturen en organisaties die échte impact willen maken op mobiliteit en duurzame verplaatsingen.