Beweegvriendelijke steden en gemeenten

19.07.2022

Tijdstip: 11u00-12u30
Zaal: Alcazar
Moderator: Sanne Stegen, UGent

In het kort

Wat zijn indicatoren van gezonde en duurzame steden? Hoe wandelbaar is de buurt en wat is het wandelbereik van kwetsbare groepen voor elk punt in Vlaanderen (vernieuwde walkabilityscore-tool)? En welke aanpassingen kunnen steden en gemeenten maken om actieve verplaatsingen te promoten?

Tijdens deze sessie krijgen de deelnemers drie korte presentaties voorgeschoteld van elk 15 min waar een antwoord op deze vragen wordt geformuleerd, gebaseerd op grootschalige (inter-) nationale studies. Alsook worden gebruiksvriendelijke factsheets gepresenteerd. Nadien nemen we de tijd om in interactie te gaan met beleidsmakers, organisaties, stedenbouwkundigen, … Hoe kijken zij naar deze onderzoeksresultaten?

Sprekers

portret Lieze Mertens

Dr. Lieze Mertens heeft reeds ervaring in onderzoek naar het verband tussen de fysieke omgeving en actief transport. Haar doctoraatsonderzoek gebruikte gemanipuleerde foto’s om deze relaties te onderzoeken. In haar postdoctoraal onderzoek werkt ze met virtuele 3D wandel/fiets-omgevingen om essentiële straatkarakteristieken te identificeren die zowel de veiligheid als de aantrekkelijkheid bevorderen om actieve verplaatsingen uit te voeren.

portret Delfien Van Dyck

Prof. Dr. Delfien Van Dyck is hoofddocent Fysieke Activiteit en Gezondheid aan de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen aan de UGent. Ze coördineert de onderzoekslijn die focust op hoe fysieke en sociale kenmerken van woonomgevingen kunnen bijdragen tot een actieve en gezonde levensstijl. Verder is ze ook betrokken in een aantal internationale studies die het belang van omgevingsindicatoren voor de promotie van beweging bij volwassenen en jongeren wereldwijd onderzoeken.

Deze sessie maakt deel uit van onze Inspiratiedag 'Gedrag in verandering' op donderdag 22 september 2021 in Lamot, Mechelen. De inschrijvingen zijn helaas gesloten.

Terug naar het overzicht