Duurzaam op weg tijdens de vrije tijd

20.07.2022

Tijdstip: 14.00-15.30u
Zaal: Herten Aas
Moderator: Hanne Van Herck, Trage Wegen

In het kort

We verplaatsen ons het vaakst voor onze vrije tijd en het belang van vrije tijd neemt toe. Onze verplaatsingen tijdens onze vrije tijd hebben een grote impact op het klimaat. Denk maar aan de vliegreizen of de overvolle parkings en verkeerschaos bij grote evenementen. We kunnen het ook over een andere boeg gooien bewijzen de sprekers in deze sessie. 

Sprekers

Jolien Vangeel

Jolien Vangeel is onderzoekscoördinator en senior onderzoeker bij het Expertisecentrum Publieke Impact (Karel de Grote hogeschool). Ze behaalde een doctoraat in de Sociale Wetenschappen (2017, KU Leuven) en heeft expertise in zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek. Ze werkt momenteel aan praktijkgerichte onderzoeksprojecten rond o.a. bezoekersstromen en duurzame mobiliteit.

Dries Van Ransbeeck

Dries Van Ransbeeck is op een missie om traag reizen toegankelijker te maken. In de laatste jaren leidde hij Open Knowledge Belgium. Tijdens de eerste lockdown in 2020 heeft hij Welcome To My Garden opgezet - een netwerk van burgers die hun tuin of wei gratis ter beschikking stellen als een kampeerplek aan trage reizigers. In twee jaar tijd hebben al meer dan 4.000 tuineigenaars en 30.000 gebruikers zich aangemeld. Toch blijkt de overstap naar een trage en meer duurzame manier van reizen geen evidentie. Als antwoord daarop heeft hij Slowby gelanceerd waarmee hij het eenvoudiger maakt voor beginners om op een trage reis te vertrekken én nieuwe leuke plaatsen te ontdekken.

portret Tjalle Groen

Tjalle Groen is projectdirecteur bij Mpact vzw, een Belgische organisatie die innovatie, beleid en eigen diensten uitstippelt rond het motto “Meer met minder”. Mpact ondersteunt vanuit die visie gedeelde en inclusieve mobiliteitsoplossingen zoals Carpool, mobipunten, autodelen, Minder Mobielen Centrales... Tjalle zelf heeft jaren op Carpool gewerkt en heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in datastandaardisatie binnen MaaS. Sinds 2022 leidt hij het projectteam van Mpact Vlaanderen.

Deze sessie maakt deel uit van onze Inspiratiedag 'Gedrag in verandering' op donderdag 22 september 2021 in Lamot, Mechelen. De inschrijvingen zijn helaas gesloten.

Terug naar het overzicht