Gouden DuMo - Mobiliteitspersoonlijkheid 2015

22.01.2016

Op de nieuwjaarsreceptie van het Netwerk Duurzame Mobiliteit op 21 januari 2016 werd voor het eerst de verkiezing van de Gouden DuMo’s georganiseerd. Deze exclusieve receptie was voorbehouden aan de leden van het Netwerk Duurzame Mobiliteit en we mochten de crème van de Vlaamse duurzame mobiliteitsvoorvechters ontvangen. Met de – enigszins ludieke – verkiezing van de gouden DuMo's wilde dit panel van mobiliteitsexperten de voornaamste gebeurtenissen en personen van 2015 nog eens in de schijnwerpers plaatsen.

Kobe Boussauw is de mobiliteitspersoonlijkheid 2015

In de categorie gadget van het jaar ging de prijs naar Monkey Lights, want autotunen is out, vanaf 2015 is het credo ‘pimp your bike’.

Het woord van het jaar zorgde voor een landslide en won ook met een landslide, met dank aan onze vrienden van Volkswagen: sjoemelsoftware. Sie haben mich schön wieder mit meine Schwanz.

Ook de blunder van het jaar kende weinig concurrentie, intellectueel zijn we het er immers allemaal over eens: bedrijfswagens hadden een onderdeel moeten zijn van de tax shift. Of blijft de bedrijfswagen het laatste taboe van België? Liberté, égalité, mobilité! 

De tendens van het jaar was een harde strijd tussen de 3 kandidaten, maar uiteindelijk haalde de leefstraat het met een stem meer dan de elektrische fiets.

Het hoogtepunt van de avond was de verkiezing van de persoonlijkheid van het jaar. Drie genomineerden hebben in 2015 een sterke indruk nagelaten. Eerste genomineerde: Jan Vermeulen, burgemeester van Deinze, voorvechter van de fiets en voorzitter van Fietsberaad Vlaanderen. De tweede kandidaat was Kris Peeters, beter bekend als ‘de andere Kris Peeters’ en in het mobiliteitswereldje ‘onze Kris Peeters’, de man die in 2015 eigenhandig het gakpppd (gemiddeld aantal kilometer per persoon per dag) liet stijgen door overal in Vlaanderen te gaan spreken. Last but not least was er Kobe Boussauw, docent ruimtelijke planning en mobiliteit verbonden aan de onderzoeksgroep Cosmopolis van de Vrije Universiteit Brussel en in 2015 vooral bekend om zijn wetenschappelijk onderbouwde strijd in het Uplace-dossier. Het publiek van mobiliteitsexperten koos voor Kobe Boussauw!

Kobe Boussauw

Kobe Boussauw: "De keuze voor randstedelijke ontwikkeling is niet vrijblijvend: ze dwingt onze samenleving in een richting die steeds afhankelijker wordt van de auto".  Kobe geeft les in de Master Stedenbouw en Ruimtelijke Planning (STeR*). Hij is burgerlijk ingenieur-architect, ruimtelijk planner en doctor in de geografie (Universiteit Gent). Kobe werkte eerder als consultant in een studiebureau, als ambtenaar voor de Vlaamse overheid, en als adviseur voor het programma van UN-Habitat in Kosovo. Zijn doctoraatsonderzoek richtte zich op het verkennen van de duurzaamheid van de ruimtelijke structuur van Vlaanderen en Brussel in relatie tot verplaatsingspatronen, met specifieke aandacht voor de dagelijks afgelegde afstanden. Zijn huidige onderzoek richt zich op de impact van planning op mobiliteit, en op ruimtelijke besluitvormingsprocessen.

De genomineerden in de 5 categorieën

Gadget van het jaar

A. Monkey Lights

B. Hoverboard

C. Tiddy Bear

Woord van het jaar

A. Fietssnelweg

B. Basisbereikbaarheid

C. Sjoemelsoftware

Mobiliteitsblunder van het jaar

A. Bedrijfswagens uit de taxshift

B. Uplace

C. Dieselgate

Mobiliteitstendens van het jaar

A. Leefstraten

B. Elektrische fietsen

C. Gedeelde mobiliteit

Persoonlijkheid van het jaar

A. Jan Vermeulen

B. Kris Peeters

C. Kobe Boussauw