(stemming afgelopen) Mobiliteitspersoonlijkheid 2020

14.12.2020

Het Netwerk Duurzame Mobiliteit organiseert voor de zesde keer de verkiezing van de Mobiliteitspersoonlijkheid. Voor het eerst doen we dat samen met het tijdschrift Verkeersspecialist. Kies een opvolger voor Tim Asperges (2019), Annekatrien Verdickt (2018), Eva Van Eenoo (2017), Filip Watteeuw (2016) en Kobe Boussauw (2015). Dit jaar krijgt iedereen opnieuw de kans om te stemmen van 15 december 2020 tot  10 januari 2021. De bekendmaking volgt midden februari 2021.

 

Wie wordt Mobiliteitspersoonlijkheid 2020?

Na nominatie door de leden en compagnons van het Netwerk Duurzame Mobiliteit selecteerde een jury van mobiliteitsprofessionals en vertegenwoordigers van het middenveld 3 kandidaten: David Stevens (politiezone Brussel), Hajo Beeckman (vrt) en Cathy Macharis (MOBI-VUB). De kandidaat die van jullie het meest stemmen krijgt, wordt verkozen tot Mobiliteitspersoonlijkheid 2020. Stemmen kan vanaf 15 december 2020 tot 10 januari 2021 via dit stemformulier

De drie kandidaten 

Hajo Beeckman

 © VRT Communicatie

Hajo Beeckman studeerde politicologie en daarna ruimtelijke planning en verkeerskunde, en hij werkte een paar jaar als onderzoeker aan de universiteiten van Gent en Leuven. Daarna bouwde hij mee het Verkeerscentrum Vlaanderen uit en in 2015 ging hij aan de slag als verkeersstem en nieuwsanalist bij de VRT.
 
Op vrtnws.be, radio en soms TV brengt hij analyses waarmee hij complexe vraagstukken rond mobiliteit in een klare taal aan een breder publiek uitlegt. Onder zijn impuls start VRT-radio in de verkeersbulletins vanaf 2021 ook met informatie over de fiets, in samenwerking met de Fietsersbond.

Cathy Macharis

Cathy Macharis, hoogleraar Duurzame Mobiliteit en Logistiek aan de VUB en coördinator van de vakgroep MOBI, werd al voor de derde keer genomineerd als Mobiliteitspersoonlijkheid. Logisch: ze zet zich dagelijks in voor een duurzamer mobiliteitssysteem.

In 2020 publiceerde ze het boek "Met een factor 8 naar de mobiliteit van de toekomst" waarin ze het pad naar een duurzame mobiliteit uitstippelt aan de hand van 8 V's: Vermelden, Vermijden, Verschuiven, Verschonen, Versnellen, Verbinden, Veranderen en last but not least: Verliefd! 

David Stevens

David Stevens is rad van tong, de verpersoonlijking van het Duracell-konijn en het gezicht van de Brusselse fietsbrigade.
 
Met een indrukwekkende klimtocht doorheen de politiehiërarchie behoort hij tot de opkomende generatie leidinggevenden. 
Een transparante visie, constructieve dialoog en de hashtag #tousensemble zijn niet alleen zijn stokpaardjes bij het runnen van zijn team, maar ook voor de plaats die de fietsbrigade van de politiezone Brussel HOOFDSTAD Elsene inneemt in het (online) straatbeeld. 
 
Zijn doen en laten staat in functie van één ding : de verkeersleefbaarheid in Brussel en Elsene naar een hoger niveau tillen. Dat dit enkel mogelijk is met de steun van zijn team, de politiepartners en de hulp van de burgers, realiseert hij zich maar al te goed.