Met een factor 8 naar de mobiliteit van de toekomst

09.09.2020

Cathy Macharis is gewoon hoogleraar aan de VUB en coördinator van de onderzoeksgroep MOBI, een compagnon van het Netwerk Duurzame Mobiliteit. Cathy is ook een van de bezielers van ‘Mobility is a serious game’ en zit samen met ons in de Vlaamse Mobiliteitsraad.

Het uitgangspunt van haar boek ‘Met een factor 8 naar de mobiliteit van de toekomst‘ is de klimaatverandering, die is niet meer te ontkennen volgens Cathy Macharis (en daar staat ze natuurlijk niet alleen in). Transport is wereldwijd verantwoordelijk voor een kwart van de CO2-uitstoot en slaagt er niet in om de emissies naar beneden te halen, integendeel. Om daar wel in te slagen hebben we nood aan 8 V’s: Vermelden, Vermijden, Verschuiven, Verschonen, Versnellen, Verbinden, Veranderen, Verliefd!

Vermelden, Vermijden, Verschuiven, Verschonen

De eerste 4 V’s kennen we al. ‘Vermelden’ van de impact van mobiliteit, niet enkel op het klimaat, maar ook onder meer luchtkwaliteit en verkeersveiligheid is ook een onderdeel van onze visie op duurzame mobiliteit. ‘Vermijden, Verschuiven, Verschonen’ komen overeen met de 3 V’s die wij als basis voor een duurzame mobiliteit beschouwen. De eerste helft van het boek is dus niet echt vernieuwend, maar blinkt uit in de kristalheldere, beknopte vorm waarmee de uitdagingen worden geschetst op een manier die ook voor een leek goed te begrijpen is.

8 V's

Versnellen, Verbinden, Veranderen

In het boek slaagt Cathy Macharis er ook in om de tekortkomingen van het huidige beleid te duiden, zoals fiscaal tegenstrijdige incentives (professionele diesel, bedrijfswagens), onvoldoende investeringen in duurzame vervoermiddelen en versnippering van het beleid (federaal en de drie gewesten, maar de ook de keuze van Vlaanderen om met vervoerregio’s te starten). Om die 5e V ‘Versnellen’ mogelijk te maken hebben we dat ontbrekend beleidskader nodig. Vandaar het belang dat alle actoren (overheden, academici, bedrijven, middenveld) beter gaan samenwerken, of kortweg ‘Verbinden’. En dan is er ook nog het individu, we moeten ons gedrag gaan ‘Veranderen’. Bij deze 3 V’s blijf ik als lezer wat op mijn honger zitten. Daar is (allemaal samen) nog heel wat werk te verrichten.

Verliefd? Verliefd!

Om die eerste 7 V’s werkelijkheid te maken, is er eigenlijk maar 1 V nodig: ‘Verliefd’. Ik kan het niet beter verwoorden dan met dit citaat: “Verliefd op het leven, op de wereld en op een andere manier in het leven staan. Ik ben er zeker van dat het lukt!”

‘Met een factor 8 naar de mobiliteit van de toekomst‘ is het perfecte boek voor de leek die geïnteresseerd is in mobiliteit en duurzaamheid. De eenvoudige taal en duidelijke structuur maken het lezen vlot en aangenaam. De laatste 4 V’s geven stof tot nadenken voor wie professioneel bezig is met mobiliteit en wie weet worden ze opnieuw wat verliefd op een duurzame mobiliteit. 


Info om het boek te bestellen: https://webshop.vub.be/Boek-Met-een-factor-8-naar-de-mobiliteit-van-de-toekomst of http://www.stichtingkunstboek.com/nl/boek/detail/13455/met-een-factor-8-naar-de-mobiliteit-van-de-toekomst