Gastblog: Hoe zorg je ervoor dat je groene stroom laadt als je een elektrische auto hebt?
Onze visie op duurzame mobiliteit kan worden samengevat in 3 V's. In volgorde van belangrijkheid: Verminderen, Verschuiven en Verschonen. In het verhaal van die laatste V, Verschonen, komt de elektrische (deel)wagen in het vizier als een mogelijke oplossing.
Een elektrische wagen? Goed idee. Maar de stroom waarmee hij wordt opgeladen heeft ook een kost natuurlijk. Hoe laad je je wagen zo groen mogelijk? En is er in de toekomst misschien nog een andere rol weggelegd voor elektrische wagens, namelijk als een 'smart grid' van batterijen om stroom op te slaan?
Gastblogger Richard de Jong licht toe.
Hoe zorg je ervoor dat je groene stroom laadt als je een elektrische auto hebt?
Elektrisch rijden moet het antwoord zijn op het stikstofprobleem en de te hoge mate van CO2-uitstoot die we op dit moment hebben. Door elektrisch te rijden, wordt de uitstoot teruggedrongen en wordt minder gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen. Tenzij de stroom waarmee we de auto laden geproduceerd wordt op een grijze manier. Het grootste gedeelte van de Belgische elektrische rijders weet niet welke soort elektriciteit gebruikt wordt bij het laden van de auto – en daar kunnen we nog veel terrein winnen wanneer we écht duurzaam aan de slag willen gaan.
Groen laden met publieke laadpalen: dat wordt wel heel erg lastig
In 2020 moeten er 21.000 openbare laadpunten in België zijn. Een flink aantal, maar de kans is klein dat hier ook daadwerkelijk aan voldaan zal worden. Overigens is niet bekend hoeveel laadpalen er nou exact zijn. Nieuwe laadpalen hoeven namelijk niet aangemeld of geregistreerd te worden, waardoor alle getallen voornamelijk schattingen zijn.
De openbare laadpalen zijn niet de plek waar we moeten kijken naar de mogelijkheden van groen laden. De herkomst van de stroom is in de meeste gevallen namelijk helemaal niet bekend. Daarnaast wordt er te veel gesjoemeld met de energiecertificaten om hier een mogelijkheid van te maken. Willen we écht groen gaan laden, dan is het van groot belang dat we weten waar de stroom exact vandaan komt. Bij de publieke laadpunten is dat helaas niet mogelijk, tenzij groene stroom de standaard wordt en grijze stroom verdwijnt, maar dat is vooralsnog toekomstmuziek.
Thuis of op het werk laden met een eigen laadpaal
Laden we echter thuis of op het werk, dan weten we wél waar de stroom vandaan komt. Wanneer je kijkt naar de lijst met groene energieleveranciers in België, voeren Engie, Luminus en Eneco de lijst aan. Zij bieden pakketten aan met stroom die gewonnen is uit volledig hernieuwbare bronnen, zodat er ook echt sprake is van 100% groene stroom. Bij de eerste twee aanbieders is het overigens wel even opletten. Zij bieden verschillende pakketten aan. Een kwestie van kleine lettertjes lezen bij het kiezen van een pakket dus.
Wanneer de stroomleverancier volledig groene stroom levert, dan is het groen tanken van de auto een koud kunstje. Dit kan via een normaal wandcontact, maar hier is een flinke dosis geduld nodig. Een eigen laadstation is dan een beter idee. Dit kan echter prijzig zijn wanneer je net een elektrische wagen af hebt gerekend. Daarom is het goed om je werkgever te attenderen op het feit dat deze de kosten van het laadstation voor 120% af mag trekken, net als 75% van de stroomkosten die gebruikt zijn voor het laden van elektrische auto’s. Grote kans dat je baas er dan wel iets in ziet en jij je auto groen kunt laden op kosten van de baas.
En je eigen stroom opwekken?
Je eigen stroom opwekken via zonnepanelen op je woning (een windmolen wordt immers lastig), is ook een mogelijkheid. Hier zijn echter meer kosten aan verbonden, maar de terugverdientijd is tegenwoordig aantrekkelijk genoeg om dit te overwegen. Zeker wanneer je dit kunt combineren met een smart grid, want dan ben je helemaal klaar voor de toekomst.
Smart Grid laden: het laden van de toekomst én nog groen ook?
De Smart Grid is niet zozeer een visie voor de toekomst. De Vehicle to Grid-technologie is namelijk al ontwikkeld in Japan. Hier is vaak stroomuitval dankzij uiteenlopend natuurgeweld. Daarom hebben de Japanners een manier ontwikkeld om de batterij van de elektrische auto in te zetten als noodstroomvoorziening. Dat lijkt natuurlijk helemaal niets voor België, want hier hebben we een stabiele infrastructuur met weinig stroomuitval. Orkanen en aardbevingen zijn hier minst gezegd schaars te noemen.
Tóch is die Smart Grid van groot belang. Groene energie opwekken is interessant voor veel consumenten, maar het verhaal wordt ingewikkeld wanneer er meer stroom gewonnen wordt dan er nodig is binnen een huishouden of bedrijf. En een goede manier om dit op te slaan, die hebben we eigenlijk nog niet. Tenzij de batterijen van de elektrische auto’s ingezet worden. Binnen de Smart Grid wordt de overtollige energie hier opgeslagen. Leveren die zonnepanelen of windmolens ineens minder op en stijgt de vraag naar energie? Dan leveren de EV’s de stroom weer terug naar het netwerk.
Dat lijkt een positief bijverschijnsel met relatief weinig impact. Totdat je inziet dat er honderdduizenden mogelijkheden beschikbaar over een jaar of vijf met het groeiende aantal EV’s in België wanneer de huidige exponentiële groei doorzet. Deze worden actieve factoren in het energienetwerk en kunnen ingezet worden om groene stroom op te slaan en terug te leveren aan de stroominfrastructuur wanneer de vraag hoger is dan het aanbod.
Daarmee wordt elektrisch rijden, groen laden en een duurzamer energienetwerk een bijzonder aantrekkelijk idee, zeker wanneer ook smart charging aan het concept toegevoegd kan worden. Hierdoor kan namelijk iedereen altijd de elektrische auto laden – of inzetten om een donor te worden binnen het energienetwerk om piekmomenten op te vangen.
Richard de Jong is een autofanaat en vertegenwoordiger van Oponeo. Hij blijft graag up-to-date met alle nieuwe ontwikkelingen en trends binnen de auto-industrie - met speciale interesse in autobanden. Deze passie deelt hij graag door het schrijven van blogs en artikelen.