Duurzaam trippen in de wintervakantie!

20.12.2023
Foto: Zeeparken.be

Aha! De wintervakantie. Dat kan twee kanten uit. Sommige dagen zijn superdruk met al die sociale verplichtingen en anderen zijn doodsaai. Omdat je van de ene natuurdocumentaire na de andere nu ook niet zo geweldig gelukkig wordt, geven wij je enkele duurzame tips voor wintertrips!

Wandeling met asielhond

Honden hebben altijd hun kilometers nodig. Ze zullen maar al te blij zijn bij het asiel als je je aanmeldt om een wandeling met een van hun dieren te maken. Een warm gebaar waar je het zelf ook warm door krijgt.

Korte fietstochten

Want elke amateurcoureur weet het: “winter miles, summer smiles!” En slecht weer bestaat niet. Goede kleren kosten wel wat geld.

Een goede raad, met de trein naar Welkenraedt

Zelfs al is er geen zak te doen, je moet het eens gedaan hebben! In de wintervakantie is de trein nemen goedkoper door acties.

Schaatsen

Natuurlijk! En hopelijk op natuurijs...

Musea

Als adepten van duurzaam vervoer raden we je uiteraard Trainworld in Brusselaan, over de geschiedenis van de Belgische spoorwegen. We tippen je ook het Koersmuseum in Roeselare en het Centrum Ronde van Vlaanderen. Een goede opwarming voor de voorjaarsklassiekers. Die zijn allemaal vlot met de trein bereikbaar.

Aapjes kijken

Eens niet kijken naar het paargedrag bij een aflevering van Temptation Island, maar in een echt dierenpark. Veel van hen geven een fikse korting in de winter. En er zijn ook altijd dieren binnen te zien. Zoo Planckendael in Mechelen, de Zoo van Antwerpen en Pairi Daiza kan je vlot met het openbaar vervoer bereiken! De Zonnegloed met opgevangen dieren is onze warmst aanbevolen tip, maar moeilijker duurzaam te bereiken. 

Holidaysitting

Al iets geboekt? Maar maak je je zorgen om je kat, je hond of je planten? Geen probleem. Mpact biedt holidaysitting aan. Je zoekt dan iemand die op je huis komt passen. Of je kan je natuurlijk ook zélf aanbieden voor een verblijf in de Benelux. 

Wandelen aan zee

Er gaat niet veel boven een wandeling aan zee in de heerlijke winterkou. Oostende, Knokke-Heist, De Panne, Koksijde en Blankenberge zijn met de trein makkelijk bereikbaar. Dus geen excuses. En er zijn genoeg tearooms open voor een wafel met chocomelk om op te warmen.

We raden je zeker ook Groene Halte aan. Zij tonen je de prachtigste plekjes door een combinatie van wandelen en openbaar vervoer. En bekijk zeker ook eens deze tips van Trage Wegen om een geweldige route in elkaar te steken. 

Origineel thuisblijven

Thuisblijven is erg duurzaam. Je kan een originele activiteit verzinnen en bijvoorbeeld vogelzaad verstoppen met je kinderen. Te koud voor ‘the real stuff’? Dan raden we je ook deze wielerfilms aan. Of beleef deze prachtige treinrit in Noorwegen vanop de eerste rij. Doe onderweg gerust een dutje. Maar vergeet niet uit te stappen!

Duurzame soundtrack

Thuis of in je oren tijdens een wandeling, op de fiets of op de trein. Veel plezier met deze playlist!

Prettige feestdagen.

Tom - Barbara - Matthias - Fien - Wendy - Miguel